Ezen a napon született Jane Austen. Ennek örömére összegyűjtöttük regényeinek legjobb filmadaptációit.

 

Büszkeség és balítélet

Valószínűleg senki sem lepődik meg azon, hogy a sort ez a sztori nyitja, hiszen talán ez Austen leghíresebb regénye. Mr. Darcy és Elizabeth Bennet szerelmének története nők millióit nyűgözte le, sőt, talán nem csak nőket. A karakterábrázolás olyan jól sikerült, és a figurák annyira életszerűek, hogy a regény bárkinek elnyerheti a tetszését, Mr. Bennet humoros és szarkasztikus megjegyzéseivel pedig bizonyára a férfiak is szimpatizálnak. A történet több filmfeldolgozást is megélt, és bár a néhány évvel ezelőtti mozifilmes verzió sem sikerült rosszul, de a hatrészes, BBC-s változat kétségkívül verhetetlen, ami nagyrészt Colin Firth érdeme.

Értelem és érzelem

Emma Thompson-nak komoly érdemei vannak abban, hogy ez a film ilyen jó lett. Nem csupán azért, mert ő alakítja a főszerepet, hanem azért is, mert ő írta a film forgatókönyvét is, amiért Oscar-díjjal jutalmazták. Mellesleg nem csak díjakat köszönhet a produkciónak, hiszen a forgatáson ismerte meg férjét is, aki a szélhámos Willoughby-t játssza. A cast ezen kívül olyan angol színészekben bővelkedik, mint Alan Rickman, Kate Winslet és Hugh Grant. Sőt, még a Doktor House előtti Hugh Laurie is látható benne egy kisebb szerepben.


Emma

Gwyneth Paltrow alakítja a címszereplőt, a bájos és határozott Emmát, akinek kedvenc időtöltése, hogy más emberek szerelmi életével foglalkozzon, és olyan párokat próbáljon összeboronálni, akik még véletlenül sem illenek össze. Csak az a bökkenő, hogy közben a saját érzéseivel van a legkevésbé tisztában.

A Jane Austen könyvklub

Némileg rendhagyóan ez a film is fölkerült a listára. Bár nem Austen regényadaptáció, de az írónő könyveivel foglalkozik, amit valószínűleg már a címe is sejtet. A film hat ember történetét meséli el, akik létrehoznak egy klubot, ahol Jane Austen regényeiről beszélgetnek. Mindenkire jut egy könyv, és az ő feladata, hogy felkészüljön belőle. A klubtagok  egy idő után rádöbbennek, hogy az ő 21. századi életük meglehetősen hasonlít az írónő regényeiben leírtakhoz.

 

Weninger Andrea

Hozzászólások