A Beato Angelico által a XV. század első felében festett Angyali üdvözlet nyitotta meg a római Villa Borghese-képtárban a hit és a művészet kapcsolatát bemutató kiállítás-sorozatot.
A toszkán Cortona püspöki palotájának múzeumából érkezett festményt február 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Örök Városban. Az Annunciazione (Angyali üdvözlet) első alkalommal látható Rómában.

A Beato Angelico (1395–1455) által festett képet a korai reneszánsz egyik remekműveként tartják számon. „Még a laikusokat is elbűvöli” – írta az olasz sajtó.

Művészettörténeti források szerint Beato Angelico az Angyali üdvözlet jelenetének tizennyolc változatát festette meg. Ebből három maradt meg: a most Rómában látható, és az, amelyet a toszkán San Giovanni Valdarnóban, továbbá, amit a madridi Prado-képtárban őriznek.

Az 1430-ban készült alkotást egy napra a művész sírjánál, a római Pantheon melletti Santa Maria Sopra Minerva-templomban állították ki. Innen a Villa Borghesébe került át.

A festményt a novemberben megnyitott hit évéhez kapcsolódó kulturális programsorozat részeként állították ki. 2013 novemberéig a Villa Borghesében összesen öt remekművet állítanak ki annak érzékeltetésére, miként ihlette a hit a képzőművészetet, irodalmat és zenét. „Beato Angelico Angyali üdvözlete volt az első. A többi remekmű is meglepetés lesz” – nyilatkozta a kiállítást szervező Alessio Geretti atya.

Forrás: MTI/Magyar Kurír

Hozzászólások