A 112 éves Teddy szokatlan köszöntésével kezdődött a Mackómese-történelem.  Lám szépen sorban érkeznek az Öreg Mac’ I Mesék blogra a régi és új mackók történetei.

vackór-óvoda

Ezekből osztunk meg most néhányat és indítunk sorozatot belőlük, ahogy gyarapodik a mesék sora:

Mumio

…aki nem is annyira öreg, mégis komoly múltja van már.

Mumio

Mumio macit Nóra és Frank kisfia, Toma kapta születése után a család egyik barátjától, egy középkorú hölgytől. A maci a nevét pedig egy olyan csodaszerről kapta, amelyről Nemere István ilyen szépen ír:

Csodaszer-e a sziklák könnye?

Háromezer éve ismerik, és számos nyelven úgy hívják: mumio. Már Arisztotelész is írt róla, és azóta az orvostudomány számos nagyja emlékezett meg dicsérően a szerről. A mumiót Közép-Ázsiában, Iránban, Indiában és Kínában lelik fel a leggyakrabban. Mindig is nagyon értékes szer volt – olyannyira, hogy még a lelőhelyét is titokban tartották. A történelmi korokban szinte egyenértékű volt az arannyal. Ma is nagyon ritka.
Ma már persze tudjuk, hogy ez a fekete, szurokszerű anyag számos hegy barlangjában megtalálható. Néha úgy tűnik, a sziklákból folyik elő, innen a “sziklák könnye” költői elnevezés. A tudomány emberei sokáig nem értették, hogyan képes a természet ezt az anyagot ilyen formában létrehozni (ma sem teljesen egyértelmű). A mintegy hetven éve folyó mumiokutatások két dolgot bizonyítottak be minden kétséget kizáróan. Az egyik a szer összetételére, a másik a hatásaira vonatkozik. A vegyelemzések érthetővé teszik, miért áll a szer olyan nagy becsben évezredek óta. Csak olyasmi van benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van, különösen betegségek esetén. A mumióban található méhviasz, a szervezet számára nélkülözhetetlen hat aminosav és több fontos B-vitamin (1-es és 12-es). Van ott még D-provitamin, szerves sav és illóolaj is. És ezzel még mindig nincs vége a listának, hiszen a mumióban rengeteg makro- és mikroelem is található. Gyakorlatilag az egész nyomelem- és ásványsorozat, amit manapság mesterségesen készített pezsgőtablettákban próbálunk magunkhoz venni. És mivel mindezek az elemek természetes úton kapcsolódtak össze, a szer nagyon jó hatást gyakorolhat a szervezetre. A mumio kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, véd a megfázás és a gyulladások ellen, elősegíti a beteg vagy a sérült szövetek és csontok regenerációját. Ásványai és vitaminjai révén erősíti a szervezet ellenállóképességét a betegségekkel szemben, erőt ad.  (forrás: tvr-hét 2003/33. szám)

 

Ezt a Mumio nevű csodaszert Dr. Danimától kapta Nóra, akihez segítségért fordult, miután már több mint egy éve nem fogant meg a babájuk. A különleges aromájú kis barna golyócskát szorgalmasan ette és eszi illetve eszik a mai napig most már családilag.
Erről a maciról mindig emlékezni fognak az ajándékozó középkorú hölgy tudatos és tudattalan tanításaira, a szeretett és nagyra becsült doktornőre, az egészség fontosságára, a természet erejére és az akkori apró Tomára, aki ma mar olyan nagyra nőtt, hogy felmászik a pultra és lopkodja a Mumiot.

Ilma mamánk kedvenc macija

Ilma mamánk kedvenc macija sajnos elégett a háború tüzében az egész lakásukkal együtt (és a maradandó biztonság illúziójával együtt is). De szép, fehér volt, barna bársony talpakkal és olyan nagy, hogy a kis Ilmácska lovagolhatott is rajta. Ilma mamánk szívében és lelkében most is él, most is látja, ahogy ül a biedermeier fotelben, ahova a karácsonyi angyal helyezte egykor.
Összehasonlítva minden azóta látott mackóval, egy sincs olyan, mint Ő.

D__BJ20131228102

Ez a kép csak illusztráció régi hadviselt mackókról az emlékmaci helyett

Nikolajról – egy élő szelíd medvéről

3
Ilma mamánk a minap Jaap Scholten: Báró elvtárs – Utazás az erdélyi arisztokrácia letűnő világában című könyvéből idézett néhány gondolatot, melyben az egyik arisztokrata szereplő egy Nikolaj nevű élő medvének volt játszótársa gyerekkorában .
Nikolaj medve egyébként szobatiszta volt, kicammogott a kastély parkjába és a bokrok közt végezte a dolgát. Már az orosz határon fogta be a gazdája, azért kapott orosz nevet.

(Ez a bejegyzés egyben egy könyvajánló is lett ilyetén módon.)

64191_2

 

(A képek itt is csak illusztrációk)

 

 

 

 

Folytatás következik…

A további Mackómeséket fotókkal együtt várjuk az antalffyy@gmail.com email címre.

Antalffy Yvette

Hozzászólások