1903. február 15-én mutatták be az első Teddy – a hajdani amerikai elnökről, Theodore Roosevelt-ről, becenevén Teddy-ről elnevezett – mackót, amit Morris és Rose Michtom készített. Ennek a hírnek a nyomán a Teddy-nél fiatalabb mackógenerációkból válogatva néhány játékmedvebocs hozzánk eljuttatott képével és történetével köszöntjük az ősmackót.

220px-Nachbildung_55PB_Steiff_Museum_Giengen

 A Washington Post 1902. november 16-i számában megjelent cikk Theodore Roosevelt (becenevén Teddy) egyik vadászatáról írt, melyen az elnök nem volt hajlandó lelőni egy fogságba ejtett fekete medve bocsot, csak azért, hogy sajtófotók készülhessenek az eseményről. Ennek hatására készítette el egy orosz bevándorló, Morris Michtom Teddy’s bear-t, vagyis Teddy mackóját, melyet dekorációnak szánt édesség és írószer boltjának kirakatába, Brooklynban. A maci olyan sikeres lett, hogy Michtom nemsokára felhagyott az édességek árusításával és megalapította az Ideal Novelty and Toy Company-t.

 

Kezdjük a sort a rangidős mackókkal:

Herling Mátyás mackó

Az ezen a képen látható 65 éves mackót én is ismerem személyesen. A soroksári születésű Krisztina tulajdona. A keresztmamájától kapta 1950-ben Soroksáron, így tehát a mackó is soroksári.  Ez volt a legkedvesebb játéka.

IMG_3979

A mackó neve pedig Herling Mátyás, ahogyan Krisztina anyai nagypapáját hívták egykoron. A mackót nemcsak Krisztina, de az egész családja nagy becsben tartotta mindig.

Krisztina elmondása szerint, de magam is láthattam a saját szememmel, hogy Herling Mátyásnak vannak más régi mackó barátai és régi babák, akikkel a ház nappalijában tartózkodik ma is. Elmesélte azt is, hogy gyerekkorában vele aludt, s ha megöregszik, egy olyan játékmúzeumnak fogja ajándékozni, ahol garantálják, hogy mindig ki lesz állítva és nem raktárban fog porosodni. Ez az öltözete, ami a képen is látszik, kb. 30 éve készült, régi korabeli anyagokból, de van egy pizsamája is, ami szintén 1950-ből származik.

Masita mackó

Szonja anyukájának már születése óta megvan ez a macija, de nem igazán lehet tudni, hogy mennyi idős. Az biztos, hogy 60 évnél öregebb. Valószínűleg az orvos nagymamája egyik betege varrhatta. A cipőcske már anyukája rátoldása, hogy valamennyire egyben maradjon.

10957461_831981540193708_2028452293_n

Masitának hívják. Szonja anyukája nem tudta kimondani, hogy macika és rajta maradt. Masita mindig vigasza volt, még az oly’ ijesztő fotósokkal szemben is.

10965414_831981503527045_1351389251_n

(Volt egy másik maci – már sajnos nincs meg -, amihez az az aranyos sztori, hogy nagymama minden év január elsejére jelmezt vart a náluk lévő macinak, így volt ő orvos, cowboy, szakács, sőt kéményseprő is. Hihetetlen gondossággal és részletességgel megvarrt jelmezek voltak ezek.)

A 43 éves Kismackó 

Eszter tulajdona a Kismaci, aki már jó ideje egy díszpárna huzatban lakik. Nagyjából egyéves korában kapta, talán pont szülinapjára. Amikor kicsi volt, mindenhová magával hurcolta: mindig vele aludt, de ment vele a játszótérre és a homokozóba is…. így azután Anyukája gyakran kimosta és ez egyáltalán nem tett jót Kismackó bundájának… “kissé” megkopott. Pontosabban szólva oszladozni-foszladozni kezdett az eredetileg selyembársony, sárga-barna színű bundája kihullott, a teste kiszakadt és egyre több helyen kandikált ki belőle a szivacstömés  és már semmilyen módszerrel nem lehetett újjávarázsolni.

Kismaci 007

Mégis, ha Eszter magához ölelte, mindig egy nagyon kedves, huncut mackópofa nézett vissza rá, akit gyönyörűnek látott és aki nélkül elképzelhetetlen volt az élet.
Mostanában, ha nagy ritkán előkerül, bizony megdöbben Eszter, hogy milyen rossz állapotban van, milyen “csúnya”. De a következő pillanatban újra valódi gyöngédséget érez iránta.
Kismaci lassan 43 éves lesz és talán soha nem fog felnőni. Nagyon szereti Esztert és tudja, hogy eltéphetetlen a kötelék köztük akkor is, ha díszpárna huzatban tartja a szekrény mélyén és már sohasem játszanak együtt.

S folytassuk a fiatalabb mackógenerációval:

„Nevenincs” mackó

Ő a nagyobbik fiam „Nevenincs” mackója, aki 34 éves. Őt Mamakától, az én anyukámtól kapta és a rövidgatyát is ő varrta reá.

10965782_786727898059082_1230616235_n

Menyasszony és vőlegény macik

S végül a saját két egyforma mackómról, 59 évvel ezelőttről, az emlékeim sarkából egy régi fényképről.  Sajnos már nincsenek meg. Egy babakori rácsos ágyas fényképen találtam őket, azért vannak rács mögött (nem a házasság rabságát szimbolizálja a rács, még mielőtt erre gondolna a cikket olvasó pszichológus).

medvékek

Két-három éves koromban aztán ők voltak ketten a menyasszony és vőlegény macik. Az esküvőn egy négerbaba volt az eskető pap, aki folyton felborult a boldogító igen előtt. (Egy tíz évvel ezelőtti adventi írásomban már egyszer felidéztem őket.)

Antalffy Yvette

(Ha Önnek is van ilyen fényképes öreg játékmackó története, felkerülhet  a mai napon indított Öreg Mac’ I Mesék blogba, ha elküldi az ott található e-mail címre.)

Hozzászólások