Farsangi szerelem, szerelmes farsang fogadja a szentendrei Skanzenbe látogatókat február 14-én és 15-én, a szabadtéri múzeum idei első nyitvatartási hétvégéjén. A téli pihenő után tavaszváró hétvégékkel készülnek a skanzenesek, melyben főszerepet kap a népzene, a néptánc és számos mesterség.

szerelmesskanzen

A szentendrei Skanzen 2015. február 14. és március 29. között az alábbi tematikus tavaszváró hétvégékkel várja látogatóit:

Február 14-15.         Szerelmes farsang
Február 21-22.         Cserfes cserepes hétvége
Február 28-márc 1.         Katonadolog
Március 7-8.             Nőszemély
Március 14-15.         Nemzeti hétvége
Március 21-22.         Ládafia hétvége
Március 28-29.         Húsvéti készülődés

A vízkereszttel induló farsang a magyar néphagyományok szerint is a vidám, zenés mulatságok ideje. A hideg miatt a fonóba szoruló emberek zenéltek, táncoltak, sokan pedig mókás, olykor rémisztő maskarát öltöttek egymás szórakoztatására és riogatására. Leggyakrabban gólya és medve bőrébe bújtak a legények, elrejtőzve a kíváncsi anyai szemek elől, hogy bátran udvarolhassanak kedvesüknek. A hosszú telet, a zord időt megelégelve farsang végén országszerte misztikus téltemetést tartottak, hogy messzire űzzék a telet, és helyet teremtsenek az olyannyira várt, meleg, napsütéses tavasznak.

Ezt a tréfás vigasságot, a téltemetés szokását eleveníti fel a szentendrei Skanzen február 14-15-én, a 7 tavaszváró hétvége első hétvégéjén, ami egyben farsang utolsó hétvégéje is. A bátrabbak bekapcsolódhatnak Cibere vajda és Konc király harcába, eldöntve farsang és böjt küzdelmét. Az ínyencségre vágyók megkóstolhatják a farsangi csörögefánkot vagy a böjti molnárkalácsot.

 

Farsang maglya

Idén farsang farka Bálint napjába ér, és erről a Skanzen nem feledkezik meg. Akinek eddig nem sikerült meglelnie kedvesét, az most népi bűbáj segítségével megtalálhatja, akinek pedig nincs szüksége effajta boszorkányságra, az furmányos szakítópróbán tesztelheti párkapcsolatát. Mi több, a Skanzen Szerelmes farsangját óriás bábok szerelmi jelenetei is színesítik a két nap során.

A második tavaszváró hétvégén, február 21-22-én a fazekasmesterség kerül a középpontba. Kiderül, hogyan készülnek a cserépfazekak, korsók, csuprok, hogyan javította meg a törött edényt a drótostót, miként is forog az a bizonyos korong, amihez most bárki odaülhet, hogy elkészítse saját remekművét.

Az ezt követő hétvége, február 27-28. az utolsó alkalom, amikor még megtekinthető a Skanzen Ajándék a frontról című, első világháborús kiállítása. Ebből az apropóból egy rövid időre ki-ki beállhat bakának a Katonadolog hétvégén.

Farsangi csörögesütés

Farsangi csörögesütés

 

Március 7-8-án a nőnaphoz kötődően a falusi asszonyok élete elevenedik meg.

A Nemzeti hétvégén (március 14-15.) a népzene, néptánc segítségével emlékezik a Skanzen a ’48-as forradalomra, az Indulj el egy úton… című, Kallós Zoltán erdélyi folklórkutató életművét bemutató kiállítás megnyitója kapcsán. A két nap során táncházzal, neves népzenészek előadásaival várja látogatóit a szentendrei Skanzen.

Farsang papiralarc

Március 21-én és 22-én az ácsmesterség kerül porondra, a böjt utolsó hétvégéjén, március 28-29-én pedig húsvéti készülődésre invitálja látogatóit a Skanzen, ahol az ünnepi sütés-főzés mellett a tojásfestés sem marad el.

Nyitvatartás február 14. és március 29. között szombat-vasárnap 10-től 16 óráig.

A szerelmes farsang részletes programja itt található.

Forrás: Szentendrei Skanzen

Hozzászólások