Az idei évben is várja régi és új közönségét az Angster bérlet Pécsett. A Pécsi Egyházmegye és a Filharmónia Magyarország szervezésében 2020-ban is öt különleges találkozást, öt olyan hangversenyt hallhatnak, ahol a hangszerek királynője mindig újabb és újabb arcát mutatja meg.

A bérlet idei különlegessége, hogy együttesek és kórusok csodálatos hangjával keringőzik az orgona fenséges muzsikája a koncerteken. Ne maradjon le a bérletvásárlási időszakról, ne felejtse meghosszabbítani tavalyi bérletét!

Martin Baker koncertorgonistaként világszerte elismert művész, zenei vezető, orgonaművész, kórusának karnagya. A Westminster Katedrális világhírű orgonaművésze ragyogó improvizációs játékával 1997-ben első díjat nyert a Szent Alban Nemzetközi Orgona Fesztivál improvizációs versenyén.

Az orgonaszerető közönségnek jó hír, hogy a 2019-es Angster bérlet elmaradt koncertje idén április 7-én kerül megrendezésre a Bazilikában. A koncerten változatlan felállásban, fantasztikus műsorral várja a közönséget Szamosi Szabolcs orgonaművész és Várdai István csellóművész. Az orgonaművész, akinek koncertjein mindig találkozhatunk valami zenei különlegességgel és a pécsi származású világhírű csellóművész koncertje igazán különleges, mert ritkán hallhatjuk együtt az orgonát és a csellót.

Pünkösdkor, a Filharmónia Magyarország Con Spirito Egyházzenei Fesztiváljának központja Pécs lesz. Ez alkalomból a bérlet májusi hangversenyén a Pápa kórusát, a vatikáni Sixtus-kápolna kórusát hallhatja a közönség a Pécsi Bazilikában.

A kórus eredete az egyház első századaira vezethető vissza. Soraiban olyan zenei nagyságok is énekeltek, mint Giovanni Pierluigi da Palestrina vagy Josquin des Pres. 20 állandó felnőtt énekesből és 30 fiúénekesből (Pueri Cantores) áll, és a világon az egyetlen kórus, mely közvetlenül a Szentatyának teljesít szolgálatot.

A fő elkötelezettségük a pápai liturgikus szertartások. A koncertjeiken céljuk a zenei és liturgikus történelem felvázolása, valamint az Egyház evangelizációs küldetésének kifejezése.

Pécs nyáron sem marad orgonakoncertek nélkül. Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Orgonák Éjszakája országszerte. A városban is több program várja az orgonaszerető közönséget. Pécsett augusztusban újra OrgonaPont lesz minden pénteken, ahol a hangszerek királynője újra táncba hív egy-egy hangszert és énekhangot.

Kovacs Szilárd – Martin Baker – Somogyi-Tóth Dániel

A nyári szünet után, szeptember 13-án folytatódnak a bérletes hangversenyek. A harmadik koncerten Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt, Debrecen város főzeneigazgatóját és a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós együttesét köszönthetik az Angster bérletben.

Novemberben a fiataloké a főszerep! A mindössze 22 éves orgonaművész, Stephan Pollhammer a nemzetközi Maria Hofer Orgonaverseny és a nemzetközi Rheinberger Orgonaverseny első helyezettje volt 2019-ben. A Filharmónia Magyarország bérletében ezúttal egy formabontó hangversenyt hallhatnak a fiatal orgonaművésztől és az Óbudai Danubia Zenekartól. Az együttes nem állt meg a klasszikus zene határainál, rendszeresen tesz „kirándulást” más zenei műfajok területére.

Stephan Pollhammer

Decemberben Kovács Szilárd orgonaművész és a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa egy karácsonyi hangulatú koncerttel zárják az évadot és az évet. A koncerten Szamosi Szabolcs vezényel. A Bazilika különleges akusztikájú terében az orgonaművész improvizációi és a kórus felcsendülő dallamai egyedülálló zenei élményt ígérnek a közönségnek.

Jegyek és bérletek válthatók a Kodály Központban, a Filter Jegybárban, a Ticket Express irodáiban, valamint online a www.jegymester.hu oldalon. A bérletről további információt találnak a www.filharmonia.hu oldalon.

 

(A Montázsmagazin ITT adott hírt az Orgonák Éjszakája című rendezvényről 2019-ben.)