Az Orgonák éjszakája első alkalommal került megrendezésre Magyarországon. Július 20-án országszerte szólalt meg a hangszerek királynője a Filharmónia Magyarország szervezésében. Többek között volt filmvetítés, vándororgona, zenegép, orgonatörténeti előadás, orgona-bemutató, mini orgonakoncertek, gyerekprogramok, valamint betekintést nyerhetett a közönség az orgonakészítés rejtelmeibe.

A Filharmónia Magyarország hagyományteremtő céllal rendezte meg az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei eseményét. A cél az volt, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan. A központilag szervezett nagy koncertek mellett lehetőség nyílott saját szervezésű, orgonához kapcsolódó események társulására is a fővárosban és vidéken egyaránt.

„Nem wurlitzer a verkli, Ezt szívvel kell tekerni!” – szól a népszerű nóta. Tekerje meg Ön is a zenegépet Budapesten, a 4-es metró vonalán. Ezenkívül hallgasson mini koncerteket a Budai várban, a híres Váci utcán a Mercure hotel előtt és a Fővám téren. A várba látogatók betekintést nyerhetnek az orgonakészítés rejtelmeibe is.

Vidéken is több helyszínen találkozhattak az Orgonák éjszakája forgatagával, vándororgona szelte át az országot július 20-án. Olyan különleges helyszíneken vehettek részt az eseményen, mint a Siklósi Vár, a Harkányi Fürdő, Pécsett a Széchenyi tér, Szigetvári Vár dzsámija, Magyarhertelendi Termálfürdő, valamint Siófokon vízre szállt a hangszerek királynője, és orgonaművészek által egy hajón ringatózva csendültek fel a dallamok.

A felsorolt színes programsorozaton kívül négy nagyszabású esti koncerttel is várták a közönséget Budapesten, Szombathelyen, Szegeden és Pécsett.

A fővárosban Pálúr János orgonaművész és Pálhegyi Máté koncertjét hallhatták 23 órakor a Mátyás-templomban. Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál részeként Fény az éjszakában című koncerten a zene mellett a fények is szerepet kaptak fényjáték formájában, ahol Szamosi Szabolcs orgonaművész mellett Horváth István és Vizin Viktória lépett színpadra.

Szegeden a Kodály Filharmónia Debrecen kamarazenekara Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és Csősz János trombitaművész, Pécsett pedig Kovács Szilárd, Kuti Ágnes és Benke József csatlakozott az Orgonák éjszakájához.

A programsorozat egy másik érdekessége, hogy az este folyamán három rekord kísérletre is sor került. Az eseményre komponált dallamokat az országban a lehető legtöbb orgonán egyszerre szólaltatták meg. Ezenkívül egy nap legtöbbször eljátszott kortárs orgonamű rekordját is megdöntötte az Orgonák éjszakája, hiszen Kovács Szilárd Intrada című műve július 20-án több, mint 50 helyszínen csendült fel. Az egy művész által egy nap legtöbbet eljátszott, egy kortárs orgonamű rekord közreműködője Mészáros Zsolt Máté, aki Kovács Szilárd darabját harmincszor harminc különböző helyszínen játszotta el július 20-án.

Ez az éjszaka nyitánya az augusztusi OrgonaPont koncertsorozatnak, amely során a Filharmónia Magyarország augusztus 31-ig az ország egész területén, 25 városba viszi el az orgona által nyújtott különleges hangversenyeket, izgalmas hangszerpárosításokban megszólaltatva azt.

További információ itt található.

 

Forrás: FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG NKFT

 

 

Hozzászólások