Kolumbusz Kristófot ma egy új világ felfedezőjének tartjuk. Amerika felfedezésének 500. évfordulóján Gérard Depardieu alakítása idézte elénk a nagy utazó alakját. Arról, hogy milyen körülmények segítették Kolumbuszt Amerikába, ritkábban esik szó.

kolumbusz5

1492

A 15. század második fele számos olyan változást hozott, amely előrevetítette egy új korszak születését. Az Oszmán Birodalom felemelkedése, Konstantinápoly elfoglalása igazolta, hogy Kelet-Európát egy új, ellenséges nagyhatalom tartja uralma alatt és megnehezíti az európaiak számára a Távol-Kelettel folytatott kereskedelmet.

Európa új gyarmatokat keres
Az új helyzetre a portugálok reagáltak a leggyorsabban, ők már az 1420-as évektől kezdve (Tengerész) Henrik herceg irányítása alatt megkezdték Afrika körülhajózását és támaszpontok kiépítését.
Velük párhuzamosan a 14. század végén Kasztília (Spanyolország csak 1469-ben jött létre Kasztília és Aragónia egyesítésével) megkezdte a Kanári-szigetek gyarmatosítását, amely ugródeszkát jelentett a 15. század végén a spanyol tengeri terjeszkedés számára.

kolumbusz4

Kolumbusz Kristóf

Genovai kereskedőből világjáró tengerész
Kolumbusz Kristóf ifjúként egy darabig a posztókészítő apja üzletében dolgozott, majd 1470 körül felhagyott ezzel a tevékenységgel és tengerész lett belőle. 1476-ban Portugáliába költözött, ahonnan bejárta az Atlanti-óceán akkor ismert partvidékét Izlandtól a Zöld-foki szigetekig. Ekkor határozta el, hogy nyugat felé hajózva éri el Indiát. II. János portugál király azonban nem pártolta tervét, ezért Kasztília királynőjéhez, Izabellához fordult segítségért. Ő végül Granada visszafoglalása és az arabok kiűzése után nyújtott segítséget a tengerésznek.

kolumbusz6

Kolumbusz 1492. augusztus 3-án szedte fel a horgonyt Spanyolország partjainál, majd egy pár hetes Kanári-szigeteki kényszerpihenő után, szeptember 9-én futottak ki hajói, a Santa Maria, a Nina és a Pinta az Atlanti-óceán nyílt vizeire. Bő egy hónappal később, október 12-én érték el a Bahama-szigeteket.
Kolumbusz összesen négy utat tett az Újvilágba, de útjai felemás eredményt hoztak.
•    Felfedezett egy új kontinenst, de erre ő soha nem jött rá. Az új földrész később az ezt felismerő Amerigo Vespucciról kapta a nevét.
•    Soha nem ért el hajóval Indiába nyugat felé, az oda vezető tengeri utat 1497-ben a portugálok fedezték fel Vasco da Gama vezetésével.
•    Mivel az első felfedezések nem hozták meg a megszülető Spanyolország számára az azonnali gazdagságot, ezért a nagy világjáró elfeledetten halt meg.

kolumbusz7

Amerika birtokba vétele

Kolumbusz útja azonban örökre megváltoztatta a világot, mely ezzel belépett a máig tartó újkorba. Amerika gyarmatosításával Európa elkezdte a saját képére formálni a világot. Ennek egyik következménye, hogy ma az egész világ az európai naptárat használja, és minden világrészben az európai diplomáciai szokások és öltözködés terjedt el.

Schramek László

Hozzászólások