Milyen veszélyek fenyegetik Velencét, a lagúnák gyönyörű városát? Az 1950-es évek elején még 200 000 körül volt lakosainak száma, mára azonban 60 000 alá csökkent. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy ma könnyebb egy karneváli maszkot venni a városban, mint egy liter tejet. Velence óvárosa egyre inkább szabadtéri múzeummá válik, ha sikerül megmenteni az elsüllyedéstől.

velence

A problémák az I. világháború utáni iparosítással kezdődtek. A szárazföldi Mestrébe telepített gyárak hatalmas mennyiségű szennyező anyagot eresztettek a lagúnák közé, amely tönkretette a partvidék növényvilágát. Ez oda vezethet, hogy semmi nem tudja megtartani a talajt a tengermosta partokon.

A fejlesztésekkel együtt járt egy 900 méter széles és 18 méter mély hajózási útvonal kijelölése, hogy a szállítási körülményeket jobbá tegyék. A hatalmas hajóforgalom, a megélénkülő tengeráramlás és a növényzet pusztulása következtében évente hatalmas mennyiségű hordalékanyag hagyja el a lagúnák világát.

velence7

A tudósok szerint a fentebbiek miatt az elkövetkező 50 évben Velence 15 cm-t fog süllyedni.

A folyamatot gyorsítja, hogy a környező területeken nagy mennyiségű édesvizet pumpálnak ki a földből ivóvíznek és az ipar számára, valamint jelentős mennyiségű földgázt is kitermelnek. Tegyük ehhez hozzá, hogy a város már az elmúlt 100 évben is hozzávetőleg 23–30 cm-t süllyedt.

A globális felmelegedés a világtenger szintjének emelkedéséhez fog vezetni, ami tovább súlyosbítja Velence problémáit. Az olasz kormány ezért elhatározta, hogy egy zsiliprendszerrel szabályozza a város védelmét, amelynek kiépítése 5–7 milliárd euróba kerül.

A vélemények megoszlanak arról, hogy a gátrendszer épületeket védő funkciója arányban áll-e a vélt káros ökológiai hatásokkal, jóllehet a rendszer sikerrel teljesítette az első komoly kihívást tavaly októberben, amikor egy jelentős dagálytól sikerült megóvni a várost. Kérdéses továbbá, hogy az egyre magasabb vízállás miatt a városból a szennyvíz miként távozik, mert azt eddig az áramlatok a nyílt tengerre mosták.

A jövő tehát egyre kiszámíthatatlanabb.

 

Schramek László

 

Korábbi cikkünk Velencéről itt olvasható.