Különleges festményekből nyílik emlékkiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kecskeméti Katona József Múzeum „CIFRAPALOTA” Kiállítóhelyén 2016. október 21-én 17.00 órakor.  Görgényi István (1915-1973) tatabányai festőművész az 1956-os forradalmi eseményeket és a megtorlást megörökítő művei titokban készültek.

 

gorgenyi01

 

Halála után évtizedekig egy pincében feküdtek portréi és tájképei. A lazán felkent művek alatt azonban a restaurálás során több mint félszáz, a forradalmi eseményeket és a megtorlást ábrázoló, allegorikus, drámai hatású művet találtak a restaurátorok.

Az 1956-os forradalom képhagyatékának legnagyobb kollekcióját alkotta meg Görgényi István. A kiállításban a már restaurált festmények mellett megismerhetik a látogatók a feltárás egyes fázisait, azt hogy a „fedőképek” alól hogyan kerültek elő a történelmi alkotások.

A kiállított anyag Rigó Erik tatabányai vállalkozó és mecénás tulajdona, aki e vándorútra bocsátott kollekciót az 1956/2016 – a Magyar Szabadság Éve alkalmából az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emlékének ápolására létrehozott Emlékbizottság anyagi támogatásával adja közre.
Köszöntőt mond: SÜLI CSONTOS OTTÓ képviselő, Kecskemét MJV Értékmegőrzési Bizottságának alelnöke
A kiállítást megnyitja: DR. KOVÁCS VILMOS ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka

Közreműködik: MOLNÁR ALEXANDRA, a Katona József Gimnázium tanulója

A kiállítás kurátorai: Dr. Végh Katalin, Szabóné Bognár Anikó
A kiállítás festményanyaga RIGÓ ERIK magángyűjteményéből származik.

A kiállítás megtekinthető: 2016. november 20-ig, keddtől vasárnapig, 10–17 óráig. A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság és a Rotary Club Kecskemét támogatja.

 

KKJM Cifrapalota Kiállítóhelye. Kecskemét, Rákóczi út 1. – cifrapalota.kecskemet@gmail.com