Zalai Antal napjaink egyik legkiemelkedőbb fiatal művésze, akit a közönség Yehudi Menuhin 80. születésnapjakor, az ő tiszteletére rendezett koncerten ismerhetett meg itthon, akkor még 15 éves, különleges tehetségként. Azóta rangos helyszíneken, világhírű művészekkel dolgozott együtt, és egyik legjelentősebb művészi munkájaként lemezre vette Bartók Béla hegedűre írt valamennyi szerzeményét, illetve videóra Paganini: 24 Caprices for solo violin című művét.

zalai1

2016. november 2-án 19.30-kor a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ad hangversenyt.

A legendás orosz hegedűművész, Igor Ojsztrah szerint
Zalai Antal „rendkívüli hegedűs, akit tökéletes technika, gyönyörű és terjedelmes hegedűhang, tiszta és érett zeneiség és nemes személyiség jellemez”.

Hosszabb időn át külföldön élt, így itthon kevésbé volt alkalmunk arra, hogy hallhassuk a játékát, most azonban szólóesten hallhatjuk őt a Müpában, ahol a hegedűirodalom két kiemelkedő virtuóza, Niccolo Paganini és Pablo de Sarasate darabjait szólaltatja meg egy 1733-ban készült, “Ex-Garay” Stradivarin, gyermekkori barátja, pályatársa, megannyi nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Balog József zongoraművész közreműködésével.

Műsor:

  • Paganini / Schumann: 8 Caprice
  • Paganini: Cantabile
  • Paganini: Mózes Fantázia
  • Paganini: Moto Perpetuo

Szünet

  • Sarasate: Andalúziai románc
  • Sarasate: Bevezetés és Tarantella
  • Sarasate: Baszk caprice
  • Sarasate: Malaguena
  • Sarasate: Zapateado
  • Sarasate: Cigánydalok

zalai5

Zalai Antal 1981-ben született Budapesten, hegedű tanulmányait ötéves korában kezdte. Kiemelkedő tehetségét hamar felismerték, ennek köszönhetően gyakori résztvevője volt fiatal muzsikusok által adott koncerteknek, valamint a Magyar Televízió műsorainak.
Tizenegy esztendős korában Mozart A-dúr hegedűversenyét adta elő a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, tizenkét évesen már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta.
Ugyanebben az esztendőben az olasz televízió is bemutatta, ahol Monica Bellucci színésznő partnereként lépett színpadra egy, az UNESCO által szervezett gálakoncerten.

Tizenöt évesen országos ismertségre tett szert Magyarországon, amikor Bartók Fiatalkori Hegedűversenyét adta elő a Zeneakadémia Nagytermében, a Lord Yehudi Menuhin tiszteletére rendezett nagyszabású gálakoncerten, amelyet a Magyar Televízió is közvetített.
Budapesten Dénes László és Komlós Péter növendéke volt, hegedűművészi diplomáját a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerezte Sebestyén Katalin tanítványaként.

 

Zalai Antal állandó vendégszólistája a világ vezető zenekarainak, kiemelkedő karmesterekkel dolgozott együtt. Fellépett olyan jelentős helyszíneken is, mint a New York-i Carnegie Hall kamaraterme, a washingtoni Kennedy Center, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium nagyterme, a szentpétervári Filharmónia kamaraterme, a genfi Victoria terem, a londoni Kensington Palota (ahol Károly walesi herceg jelenlétében játszott), a brüsszeli Szépművészeti Palota, a brüsszeli Konzervatórium nagyterme és a tajvani Chi-Mei Múzeum, ahol a múzeum tulajdonában lévő, 1722-ben készült „ex-Mischa Elman” Stradivarius hegedűn adott szólóestet.

Zalai Antal több, mint 15 nemzetközi hegedűverseny díjnyertese. Első három szóló albuma a magyar BMC Records és a Hungaroton Classic kiadásában jelent meg. Ezek a lemezfelvételek kiemelkedően pozitív értékelést kaptak a brit Gramophone Magazine, Classics Today és más nemzetközi zenei szaklapokban is. Negyedik albuma 2010 októberében látott napvilágot a hollandiai Brilliant Classics kiadásában, amelyen George Enescu három hegedűszonátáját adja elő állandó zongorista partnerével, Balog Józseffel. Ezt az albumot további három követte a Brilliant Classics gondozásában, amelyeken Bartók Béla hegedűműveit adja elő Balog Józseffel és Valery Ojsztrah hegedűművésszel.

További információk:

Zalai Antal honlapja

A művész facebook oldala

 

Hozzászólások