Július 5-én délelőtt 10.00 órakor kezdődött Dr. Farkas Gábor Ybl-díjas építész előadása, aki igazi lokálpatriótához méltóan vázolta föl a hallgatóságnak a város történetét. Az első városrendezési terv Lestár Péter akkori polgármester nevéhez kapcsolódik, aki egy szép főteret álmodott a város közepére az 1880-as években. A polgármesteri székben őt követő Kada Elek valósította meg az elképzeléseket, és 1903-ban adták át a főtérhez kapcsolódó sugárutat, a mai Rákóczi utat. Gyönyörű paloták épültek mindkét oldalán, középen pedig egy árnyas sétaút tette barátságossá az utcát az arra sétálók számára.

De azóta több mint száz év telt el. Farkas Gábor így fogalmazott: Elérkezett az idő, hogy a város nappali szobáját kibővítsük. A tervezők szívvel-lélekkel dolgoztak azon, hogy mind az itt élő lakosság, mind az ide látogató turisták elégedettek legyenek a revitalizációval, és szerethetővé varázsolják a kissé megöregedett Rákóczi utat.

Öveges László, a város főépítésze a civil szervezetek segítségének fontosságát hangsúlyozta. Nagy szükség van a véleményformálásukra, segítő kritikájukra, a támogatásukra. Nagyon hálásak az aktív közreműködésükért. Elmondta még a régi Városi Moziért aggódóknak, hogy az épületet multifunkcionális kiállító térré szeretnék alakítani, ahol kamaraszínházi előadások, filmvetítések, kiállítások is helyet kapnának, többek között a híres Leskowsky hangszergyűjtemény is. Ennek érdekében a város pályázatot nyújt be a Dél-alföldi Operatív Program keretében.

A két előadás után az építészek végigvezették a vendégeket a Rákóczi úton, ahol elmagyarázták a felújítás fázisait. Némi fantáziával már magunk előtt láthattuk a középső sétaút kicsi terecskéit, ivó-és szökőkútjait, a pihenőszigeteket. Előnevelt fákat, árnyéktűrő sövényeket, egynyári növényeket, óriáscserepekbe ültetett dísznövényeket ültetnek majd. A teljes világítás is megújul, amelyet különböző élményelemek, világítás és fényeffektusok egészítenek ki.

A Rákóczi út végén a Vasútkert is megújult: a sok zöldfelület maradt vagy még több és rendezettebb lett, rendbetett sétautak, rendezvénytér, játszótér és egyéb, pihenést segítő, élményt adó elemet építettek ki.

A városba vonattal vagy autóbusszal érkező vendég csak ámul és bámul majd, ha őszre befejeződik ez a csodálatos újjászületés. Szeretettel várjuk az idelátogatókat, nem fogják megbánni!

Weninger Endréné

Hozzászólások