250 évvel ezelőtt még némasági fogadalmat tett szerzetesek éltek itt, Majkon. 1733-ban a vidék birtokosa, Esterházy József alapította a kamalduli remeteséget, melynek 1200 holdas pusztát, tavakat és malmokat is adományozott. A szabadságharcot lezáró, 1711-es szatmári békét követően a Rákóczihoz hű, dunántúli nemesi családok adományaiból épült a némaságot fogadó kamalduli szerzetesrend majki remetesége a hallgatás szimbólumaként, mely az ellenállás egyik utolsó lehetősége volt a Rákóczi-szabadságharcot követően.

A bencés szellemben élő szigorú remeterendet Szent Romuald (951-1027) alapította 980 körül az itáliai Arezzo közelében. Pápai jóváhagyást II. Sándortól kapott 1027-ben. Fehér ruhájuk miatt fehér bencéseknek is hívták őket. Magyarországon a rendnek négy kolostora volt, ezek közül az egyik az 1733-tól 1782-ig fennálló majki remeteség.

A kamalduliak az 1730-as évek közepén érkeztek Majkpusztára. A cellaházakban egy-egy szerzetes élt, aki a naponta előírt kötelező imákat ugyan hangosan mondhatta el, de a nap többi részében tartózkodnia kellett a beszédtől. Egymással csak a szentmiséken és a fő ünnepeken, a közös étkezéskor találkozhattak. Beszélniük – az elöljárójuk engedélyével – évente két alkalommal, három-három napig lehetett. Küldetésük, hogy imádkozzanak mindenkiért a világon, még azokért és azok helyett is, akik maguk sohasem fordulnak Istenhez.

Majk az 1980-as évektől turisztikai látványosság. 1993-ban állították helyre a templomtorony alsó részét, a modern toronyóra 1992-ben került ide. Az egykori jégverem átalakításával hozták létre a napjainkban is működő büfét. A majki kamalduli remeteség 2001-től a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésében áll. A kolostor információs pontjává átalakított egykori kamalduli cellaházban illatos levendulaboltot és gazdag gyógynövénykínálatot talál az érdeklődő.

Erre a különleges helyre szervez most kirándulást egyik civil szervezet, a Kecskeméti Gyógynövényklub.

Időpont: 2013. augusztus 10-11. szombat-vasárnap. Indulás autóbusszal reggel 6 órakor Kecskemétről, a volt DOMUS ÁRUHÁZ előli parkolóból.
Programunk:
1. Szombat:
•    Érkezés után túra a festői környezetben a kolostor és a tó körül. (Gomba- és gyógynövénytúra)
•    A kolostorban lévő gyógynövénykert megtekintése és az ajándékba vitt gyógynövények átadása.
•    Vásárlási lehetőség a gyógynövényboltban
•    Vacsora előtt: Gomba és gyógynövény határozás
•    Vacsora: bográcsos
2. Vasárnap:
•    Reggeli: kávé, tej, tea (saját készítés)
•    A vasárnaponkénti gyógynövénypiac megtekintése a majki kolostorkertben:
•    A kolostor bemutatása vezetővel
•    Séta Oroszlány belvárosában, közös séta vagy szabad program
•    Délután túra a környéken
Részvételi díj: 14.000 Ft (szállás, útiköltség, vacsora, reggeli, kolostorkert bemutatása) 0

A jelentkezéseket szeretettel várja: Horváth Lászlóné Terike (30/289-2445)

(Információ: www.majk.hu)

Hozzászólások