A Magyar Mérnök Akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint a játékszoftverek fejlesztése és az építészeti témák kötik le.

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik. Mindenekelőtt a Bűvös kocka, ami külföldön Rubik-kocka néven lett ismert, és 1975-ös megjelenését követően példátlan nemzetközi népszerűséget ért el. Később a Kígyó (1977) és Bűvös négyzetek (1985) nevű játékokat is megalkotta, ám ezek népszerűsége már nem érte el a Bűvös kockáét. Maga a Bűvös kocka tulajdonképpen csak egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. További ismertebb játékai a Bűvös dominó, a Sudokube és a Rubik-óra is. 2009-ben jelent meg a Rubik’s 360 néven kiadott Rubik-gömb.

Rubik Ernő 1977-ben kapta meg a Bűvös kockára a szabadalmat. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik-kockák, és ezzel a játék önálló életre kelt. 1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek (minden tizedik ember). Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is az amerikai Ideal Toy játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt népszerűvé vált az egész világon, és még ma is népszerű.

A feltaláló 1978-ban BNV-díjat, 1979-ben a Kulturális Minisztérium nívódíját kapta meg. 1980-ban több országban nyert díjakat: így Angliában, Németországban, Franciaországban. Angliában például a Toy of the Year 1980. (az év játéka) díjat is megnyerte, amelyet minden évben csak egyetlen játék kap meg. 1981-ben a New York-i Museum of Modern Art (a modern művészet múzeuma) a kockát felvette építészeti és design gyűjteményébe.

A kormány a nagy magyar szellemi teljesítmények bemutatására tervez létrehozni egy új múzeumot, amely egy Rubik-kocka formájú épületben kapna helyet. Várhatóan 2017-ben nyílik meg a múzeum, a tervezett helyszín a Rákóczi híd budai hídfője.

(Forrás: Wikipédia, MTI, Origo)

Hozzászólások