170 éve született: PETER ROSEGGER 2013

Stájerország 2013-ban számtalan projekttel és rendezvénnyel ünnepli meg Peter Rosegger költő születésének 170. évfordulóját. A Waldheimat régió ugyanúgy a jubileumi év középpontjában áll, mint a költő életének későbbi állomásai. A szervezők szeretnék Rosegger tejes munkásságát bemutatni: a költészetétől kezdve a népművészetekhez való közelségén át egészen társadalomkritikai és újságírói ténykedéséig.

www.rosegger.steiermark.at

                                               

                                                 
                                                             © Steiermärkisches Landesarchiv

50 éves a Stübingi Szabadtéri Múzeum

A Salegg bei Birkfeldből származó, füstös konyhás parasztház volt az első épület, amelyet 1963 tavaszán eredeti helyéről átszállítottak az újonnan alapított Osztrák Szabadtéri Múzeumba. Az egészen újfajta múzeum létrehozásában és a szállítás kivitelezésben akkoriban az Osztrák Hadsereg is segédkezett. A különböző európai országokban már sikeresen működő szabadtéri múzeumok mintájára megalkotott kulturális intézmény fő feladata és célja az lett, hogy Ausztria-szerte összegyűjtse, megőrizze és felkutassa a vidéki népi építészet emlékeit, és ezeket falusi lakó-, gazdasági és munkaépületek formájában be is mutassa az érdeklődőknek. A különleges kezdeményezésnek köszönhetően sikerült megőrizni az elődök több évszázados kultúráját a jövő generációinak.

                                                

                                                         © Steiermark Tourismus – Harry Schiffer

Ausztria hat évszázada

50 évvel az első épület átszállítását követően a Graztól mindössze 15 kilométernyire található „Múzeumvölgyben” több mint 100 eredeti épület kínál egyedülálló és élményteli bepillantást a vidéki élet mindennapjaiba és kultúrájába. A szabadtéri múzeumban Ausztria valamennyi tartományából találhatunk épületeket hat évszázadra visszamenőleg.

A “Burgenlandtól Vorarlbergig” tett körséta alkalmával számtalan érdekességet fedezhetünk fel a természettel való harmonikus együttélésre, a régi kézműves technikákra és munkamódszerekre, a gyógy- és fűszernövényekre, a fenntartható építkezésre, valamint a régió háziállataira vonatkozóan.

www.stuebing.at

850 éves a Voraui apátság

A Vorauban található Ágoston-rendi apátság megszépülve ünnepli fennállásának 850 éves jubileumát: az apátsági templom teljes belső felújítása mellett restaurálták a freskókat, és egy új orgonát is kapott az apátság. A jubileumi év néhány kiemelkedő eseménye lesz az augusztus 15 –i ünnepi istentisztelet, a háromnapos Ágoston-rendi Fesztivál (augusztus 23–25.), valamint az április 26-tól látható „850 éves a Voraui apátság – utazás az időn át” című kiállítás.

www.stift-vorau.at

Forrás: www.austria.info/hu

2013. április 1.

Hozzászólások