A december hónap mindig tartalmaz meglepetéseket. Az év végéhez közeledve a dolgok összesűrűsödnek és felpörögnek. Ebbe a pörgésbe egy újabb aktivitás csatlakozott, a Krúdy Kör kiskőrösi írótábora. A Kör titkára, Németh Nyiba Sándor szervezte.

Kiskőrös, Petőfi Sándor szülőháza előtt

A tábor szellemiségét Petőfi Sándor biztosította. Az Alföld azonban más íróknak is adott helyet, így nem csak Petőfi munkássága állott a középpontban.

A tábor programja praktikusan három napra terveződött, ebből másfél nap volt az igazán aktív időszak. Pénteken, december 6-án délelőtt az érkezéssel, szállásfoglalással és az ezt lezáró ebéddel volt lefoglalva. Délután a „János Vitéz” látogatóközpont előadótermében kölcsönös ismerkedés zajlott. Körülbelül ötvenen lehettünk. El is telt a délután gyorsan,  így a vacsora utánra maradt a folytatás.

Itt mutattuk be – már akik teljesítették ezt a penzumot –  a 8 soros versünket erre az alkalomra Petőfiről. Azt hiszem, hogy a 8 sor olyan kevés volt, és annyira beszűkítette a lehetőséget az alkotásra, hogy nagyon kevés átütő alkotás került ki a jelenlévők tolla alól.

A vacsora után jelen sorok írója tartott egy kiselőadást egy olyan személyről, akinek a helyét most keressük az irodalomban. Kalmár Ilonáról van szó, aki Móra Ferenc életének utolsó két évét bearanyozta, és akinek a személye az Aranykoporsó Titanillájának alakjában megörökíttetett az utókor számára.

Másnap egy kávéházi délelőtt szerveződött. Itt már Petőfi volt a középpontban. Székely Gábor tartott egy kiselőadást Petőfiről, illetve a körülötte zajló vitákról. Hiszen Petőfi születésének pontos helye is vitatott. De szót ejtett Petőfi szerelmeiről és életének végéről, hiszen ott is vannak tisztázatlan kérdések.

A délután a Petőfi Házban folytatódott, majd a Kiskőrösi Kiállítási teret néztük meg. Vacsora után még egy utolsó záró találkozó következett, ahol megint csak kicsivel többet tudtunk meg egymásról.

 

A vasárnap már a hazautazásról szólt. Reggeli után a társaság szétszéledt, de addig is jó beszélgetések folytak, és kezdeti barátságok születtek. Erre is jó egy ilyen esemény. Engem lelkesített ez a találkozó. Remélem, még lesz folytatása a jövőben.

 

Vermes György

 

 

Hozzászólások