Néhány évvel ezelőtt olvastam először Vörs híres betleheméről. Tavaly már majdnem eljutottunk a kis Somogy megyei faluba, de aztán elmaradt a kirándulás. Most viszont – alternatív szilveszteri programként – úgy döntöttünk, hogy megcélozzuk a Balaton-partot, és útközben megállunk Vörsön, hogy gyönyörködjünk a méltán híres betlehemben.

A kis zsákfalu, Vörs Szent Márton tiszteletére szentelt katolikus temploma egyedülálló látványossággal várja a látogatókat minden évben Advent első vasárnapjától február elejéig. Idén 71. alkalommal került sor a falu lakóinak jóvoltából a nagyszabású, több mint 60 négyzetméter nagyságú betlehem elkészítésére.

A www.vorsbetlehem.hu oldalon rövid összefoglalót olvashatunk a vörsi betlehem történetéről. Ebből megtudhatjuk, hogy először 1948-ban állítottak betlehemet a faluban a templom Jézus Szíve oltárának lebontását követően.

Az emberi és állati figurákon kívül csak természetes anyagokat, fenyőt, gallyakat, mohát és zuzmót használnak fel, minden évben kicsit más elrendezésben. A nagyszabású alkotás elkészítése így 8–10 napig is eltart. Mára országszerte ismert látványosság lett, sőt külföldről is érkeznek látogatók. Ott jártunkkor – igaz, hogy téli szünet és szilveszter napja volt – egymás után érkeztek a „turisták”.

Már csak a templom díszítése miatt is érdemes betérni a 18. században épült, majd a végleges formáját a 19. században elnyerő katolikus templomba. A karácsonyfák ízléses, kézműves díszektől pompáznak, némelyiken fehér cérnából horgolt, a másikon csuhéból készített díszek lógnak. Az égősorok sem maradhatnak el természetesen, és az egész valahogy olyan harmóniába olvad össze, hogy különösen jó érzés kerít hatalmába, amíg bent vagyunk a templomban. Nehezen is szakadok el tőle, többször visszatérek a betlehem kedves figuráihoz és a feldíszített fenyőfákhoz. Mellettem egy házaspár a horgolt díszeket fényképezi, ötleteket merítenek a következő karácsonyra.

Aki karácsony előtt, vagy a két ünnep között nem jutott el Vörs falujába, február 2-ig még megteheti. Érdemes összekötni egy Balaton-felvidéki kirándulással, Balaton-parti sétával, és egy finom ebéd elköltésével valamelyik télen is nyitva tartó étteremben.

A templomba való belépés és a betlehem megtekintése ingyenes. A közelében felállított ládába adományokat lehet bedobni, támogatva, hogy a vörsiek idén decemberben újra, immár 72. alkalommal jeleníthessék meg a karácsonyi várakozáshoz és ünnepléshez méltó módon kapcsolódó betlehemi jelenetet.

Fotók: Montázsmagazin