Bár nem mindig választhatjuk meg, mi történjék, azt igenis eldönthetjük, hogy miként cselekedjünk a történések fényében. (Jorge Bucay)

Olykor jó elvonulni a mesék világába, ahol a legkisebb fiú lesz a győztes, a végén minden jóra fordul, győz az igazság. Azonban ez csak pillanatnyi, kérész életű kikapcsolódás, hiszen szembe kell néznünk a valósággal, ami sokkal kegyetlenebb, reálisabb képet nyújt.

 

uldozott1

Philip Seymour Hoffman

 

Amikor az ember ezt egy filmben látja, még jobban körülöleli az a vészterhes világ, amiben él, még ha minden nem is érinti, de a híradásokból tudomása van róla. Időnként jó ilyen filmet is megnézni, mert tanulsága mindenképpen van, és meg is erősíti a lelkünket, hogy még a legnagyobb keménység, ravaszság között is ott lehet a remény, hogy jóra fordul minden.

Az Anton Corbijn által rendezett angol-amerikai-német politikai thriller, Az üldözött ilyen film. Ne várjuk a szokásos kémfilmet, mert sokkal árnyaltabb, racionálisabb, ahol érzelmeknek nincsen helye. Mindenki játssza a maga játékát, ahol nem számít az emberi élet, hanem csak a végkifejlet.

 

uldozott2

 

Philip Seymour Hoffman (Günther Bachmann) utolsó filmje ez a remekmű. A főhőst úgy formálja meg, hogy az ember megborzong, mintha a rendező és a színész tudta volna, hogy ez lesz az utolsó. Az életrajza ITT olvasható.

A kilátástalan küzdelmet folytató Günther, aki nehéz múltat hordoz magában, a sakktábla bábjaiként mozgatja a szereplőket. Ahogy kibontakozik előttünk a játszma, egyre inkább megértjük őt, és minden figyelmünket a cselekményre fordítjuk. Minden idegszálunk vele mozdul, ezzel az okos, megfontolt emberrel. Nincsenek nagy harci, üldözős jelenetek, szinte egy munka hétköznapjait éljük meg, ahol nehéz kitalálni, ki melyik oldalon áll, és a játszmában mi lesz a következő lépése.

uldozott3

Semmi mesterkéltség nincsen a filmben, még a zene is diszkréten a háttérben marad. Minden szónak súlya van, egyre feszültebben várjuk a végkifejletet, és reménykedünk, hogy Günther terve sikerülni fog, hogy nem csapják be és megértik őt.
A film vége nyomasztó, szembe kell nézni a valósággal, a különböző játékosok saját játszmájának megnyerésével, ahol mindenki produkálni akar, átgázolva a szenvedéseken és az emberi életeken.
A hétköznapi életben is találkozunk ezzel, ha nem is ilyen mértékben, formában, de találkozhatunk árulással, hamissággal, a „mindent jobban tudó emberekkel”, akik sokszor belegázolnak egy ember, egy család életébe úgy, hogy csak a szóbeszédre vagy a pletykára figyelnek, és mint a film végén, csak végtelen csalódást érzünk.

uldozott5

Az üldözött (A Most Wanted Man) – A hamburgi kikötőben partra evickél egy terroristagyanús csecsen menekült (Grigoriy Dobrygin), akinek az érkezéséről a terrorelhárítással foglalkozó titkos ügynök, Günther Bachmann (Hoffman) és csapata szinte azonnal értesül.

Kis késéssel a német rendőrség és a CIA is kapcsol (utóbbit Robin Wright képviseli, aki nagyjából House of Cards-beli kemény figuráját hozza, csak fekete hajjal), de Bachmann nagy nehezen meggyőzi őket, hogy ne csapjanak le azonnal a menekült fiúra, hanem adjanak neki egy kis időt, hogy felhasználhassa a srácot egy nagyobb hal becserkészésére.

 

 

uldozott6

A történetben kulcsszerepet játszik még egy bankár (Willem Dafoe), egy menekültjogi ügyvéd (Rachel McAdams) és egy berezelt informátor (Mehdi Dehbi), akiket Bachmann sakkbábuként tologat, miközben számos másik figurát kétségbeesetten próbál távol tartani a sakktáblától.

A film ITT megtekinthető. Felemelő alkotás, nem kárba veszett idő a megnézése.

 

Lakatos Ilona

Hozzászólások