Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében kerül megrendezésre a Háztájit az asztalra! III. Helyi Termék Ünnep Kecskemét főterén 2015. május 9-10-ig. Mindkét napon 9 órától este 20 óráig várják a vendégeket.

 

haztaji4

 

A rendezvény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere. A szombat 9 órakor kezdődő megnyitón köszöntőt mond Bogasov István KMJV Önkormányzatának képviselője.

A közkívánatra kétnaposra bővült rendezvény a kistérségi ízeket, hagyományokat mutatja be a kedves érdeklődőknek interaktív módon, közel húszféle kulturális előadással, a kecskeméti és térségi települési értéktárak értékeinek felsorakoztatásával; hagyományos ételek készítése,  kóstolók, helyi tanyai termékek és kézműves vásár valamint foglalkozás, élő népzene, népi és show tánc produkciók, táncház, gyermekdobolás, valamint íjászbemutató, lovas kocsikázás várja a nagyérdeműt! A rendezvény házigazdája szombaton Szőke András művész úr lesz, míg vasárnap Varga Mihály bugaci kecskedudás mesemondó vezényli a műsor menetét és csal megannyi mosolyt kicsik és nagyok arcára.

 

haztaji6

 

Az idén a hungarikumnak minősülő magyar nótával bővül a kulturális kínálat. A nemrégiben a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Fejős Jenő nótaénekes szerepel a szombati 9 órás megnyitón “A világnak Kiskunság a közepe” című műsorával.

A gyermekek számára Madzag Bábszínházzal, népi és kreatív játékokkal, tanyai állatsimogatóval, Csörömpölők koncerttel és táncházzal, és megannyi gyermekprogrammal készülnek a szervezők a Szórakaténusz Játékmúzeum és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon közreműködésével. A családias hangulatról a gyermek néptánc programok, citeramuzsika, a Kurázsi Táncműhely és a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport gondoskodnak.

 

haztaji5

 

A rendezvényen részt vesznek a Hagyományőrző Civil Kerekasztal tagjai. Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus megismerteti a mai városlakókkal a régi Kecskemét helyi termékkínálatát és a vendégségek, lakodalmak gasztronómiai hagyományait. A Kecskeméti Íjász Egyesület honfoglaláskori íjászbemutót tart a Romkertben. Egy korhű jurtában itt mutatkozik be először Kunszállás, Jakabszállás és Fülöpjakab települések által elindított új faluturisztikai innováció, a Falvak Éjszakája program.

 

haztaji2

 

Az étel-ital ellátásról a kistérség termelői gondoskodnak igen színes választékú, minőségi termékeikkel, kemencés finomságaikkal, egészséges édességeikkel, üdítőikkel és megannyi természetes alapanyagú ételeikkel. Kézművesek, népművészek bemutatókkal színesítik a Helyi Termék Ünnepet, valamint gondoskodnak arról, hogy a szép emlékekből valamennyit hazavihessenek az érdeklődők. A helyszínen személyesen is megismerhetőek a térség élelmiszertermelői és kézművesei, népművészetünk őrzői és művelői.

 

haztaji3

 

A programokon való részvétel díjmentes, további információ elérhető a www.haztajitazasztalra.hu  és a www.aranyhomok.hu honlapcímeken, valamint a www.facebook.com/akegyesulet és a www.facebook.com/HaztajitAzAsztalra facebook oldalakon.
A rendezvény szervezői szeretettel várják az érdeklődőket!

 

 

 

 

 

Hozzászólások