A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2015-ös nemzetközi tematikus kampányának középpontjában a „Szokások és hagyományok” állnak.

resize

Közösen ünnepelni és élvezni az élet örömeit: ennek nagy a hagyománya Németországban, ahol évente kereken három millió rendezvénnyel változatos szórakozási lehetőséget kínálnak a vendégeknek.

Azok a turisták, akik testközelből szeretnék megtapasztalni a német hagyományokat, számos lehetőség közül választhatnak az egész év során és minden régióban: az északi fríz Biikebrennen alkalmából például az év kezdetén óriási máglyarakásokkal űzik ki a tél szellemét, a Walpurgis-éj – amely a monda szerint a Harz-hegységben a Brocken csúcsán egy óriási boszorkányünnep – manapság táncünnepély május kezdetén.

Weihnachtsmarkt

© Rothenburg Tourismus Service / Respondek, Frank

 

A nyári hónapokban számtalan fesztivál, borfesztivál és fesztiváljáték tölti meg a rendezvénynaptárat. Ezek között található jó néhány mega-rendezvény: ilyen például a világ legnagyobb lövészfesztiválja Hannoverben (Schützenfest) vagy a müncheni Oktoberfest, amelyet bár a világ minden táján utánoznak, az eredeti „Wies’n” mégiscsak Bajorországban van, ahová minden évben több mint hat millió látogató zarándokol el a világ minden tájáról.

Konnopkes_Currywurst

visitBerlin / Koschel, Philip

 

Élő hagyományok – kiemelt regionális események az év során:

Baden-Württemberg 

A sváb-alemann farsang okán (Fastnacht, Fasnet vagy Faschenacht néven is ismert) Baden-Württemberg katolikus részein a mítikus alakok, a boldondok, ördögök és a boszorkányok – hagyományos nevükön Narros és Spättli, Bobbele és Jokili – veszik át az irányítást az utcákon.

Bajorország 

A hegyi legelőkön eltöltött nyár szimbólumaként Felső-Bajorországban és az Allgäu régióban nyár végén csodás díszekkel ellátott vezértehenek hangos kolompolás közepette vezetik vissza a csordát a völgyben fekvő falvakba.

Almabtrieb der Kühe, geschmückt mit Fuikln

© www.bayern.by / Preusser, Volker

 

Berlin

Az év igazán méltó lezárása Európa legnagyobb szilveszteri partija a Brandenburgi-kapunál: a két kilométeres partisétányon minden megtalálható a show-színpadoktól a bulisátrakon és a kulináris finomságokon át egészen a fény-, illetve lézerbemutatókig.

BE_Silvester_am_Brandenburger_Tor_3_c-visitBerlin_Scholvien

Brandenburg

A 2013-ban az év népviseletévé választott spreewaldi népviselet színes hímzésű fejkendői és színpompás szoknyái miatt igazán feltűnő.

Spreewald_Sorbische_Tracht

© Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT) / Corey, Mike

 

Bréma

Németország legrégebbi népi fesztiválja évente több mint négy millió látogatót vonz a brémai Bürgerweide térre.

Hamburg

Minden év májusában kereken 1,5 millióan jönnek gratulálni és ünnepelni a HafenCity és a Múzeum-kikötő között a világ legnagyobb kikötői szülinapi ünnepségére.

tradition_und_brauchtum_banner_neu

Hessen

Az almabor – amely Stöffche néven is ismert – a hesseni kultuszital. Frankfurt am Main saját fesztivállal ünnepli fanyar italát a Rossmarkton.

Winzerkeller Sommerach, Franken

© Deutsches Weininstitut GmbH

 

Mecklenburg–Elő-Pomeránia

Németország legsikeresebb szabadtéri színháza 1993 óta mutatja be a kalóz Störtebeker kalandjait Rügen szigetének csodás természeti díszletei előtt.

Rajna-vidék–Pfalz 

Ha a borászat ajtaja fölött egy szőlőfürtökből font koszorú található, az azt jelenti, hogy a borászok hangulatos kis borozóikban négy hónapon keresztül mérhetik ki saját készítésű boraikat.

Gleiszellen-Gleishorbach

© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Ketz, Dominik

 

Saar-vidék

A Saar-vidéken számos múzeum, bemutatóbánya és egyesület emlékeztet a 2012-ben véget ért bányászatra, és testközeli élménnyé változtatja az ipari kultúrát.

Szászország

A legkisebb szláv népcsoport, a szorbok hagyományaikkal, kultúrájukkal és életmódjukkal mind a mai napig meghatározó szerepet játszanak a Felső-Lausitz régió mindennapjaiban és ünnepségeinél, rendezvényeinél az év során.

Spargelgericht

© Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT) / Diederik, Caspar

 

Szász-Anhalt

A Harz-hegységben immár kereken ezer éve 20 helyszínen ünnepelnek Walpurgis-fesztiválokat az április 30-ról május 1-re virradó éjjelen.

Schleswig-Holstein

A tengerparton, illetve az észak-fríz szigeteken és a Halligen-szigeteken minden év február 21-én télűző máglyarakásokkal, punccsal, majd házias kelkáposztával kergetik el a telet és a gonosz szellemeket.

Helgoland, Helgolaender beim Eiergrog

© TASH / Wandmacher, Ingo

 

Türingia

Október második hétvégéjén a legendás weimari hagymapiacon a barna gumó játsza a főszerepet a levesben, a tésztán, a száraz csokrokban, a hagyma-babánál (Zwiebelinchen) és a híres copfban is.

Zwiebelmarkt-Besucherinnen_weimar_GmbH_Maik_Schuck

© weimar GmbH / Schuck, Maik

 

További részletek: „Hagyomány és népszokások”

Forrás: DZT/Német Idegenforgalmi Hivatal

Hozzászólások