Ilyen képességgel bíró ember Weninger Endréné Pécsi Erzsébet. Sokszínű személyiség. Az élet számos területén bizonyított. Egyszerre anya, feleség, laptulajdonos, szerkesztő, gyermekkönyvíró, költő, újságíró.

Weninger Endréné a Kunszt József-díj átadásakor

Nyugalmazott magyar-angol szakos tanár, pedagógus pályafutását (többek között) Kunszt József-díjjal ismerték el. Meghatározó személyisége nemcsak Kecskemét és környéke kulturális életének. A Montázsmagazin szerkesztése révén szélesre tárta a kultúra kapuját az ország művelődni, tájékozódni vágyó olvasói előtt, sőt a határokon túlra is értékeket közvetít.

Egyénisége, kedvessége, széles látóköre első találkozásunk alkalmával megérintett. Sőt már korábban – amikor interjút készített velem – nagy hatást gyakorolt rám a felkészültsége. Interjúalanyból csakhamar riporter, kérdező lettem. Mindez 2018-ban történt, s én ott találtam magam a Montázsmagazin újságírói között. Azóta szorosabbá vált a kötelék: összehozott a közös munka, a hasonló érdeklődés. Azonos értékek mentén tudunk együtt dolgozni.

Kedves Erzsike! A Montázsmagazin 2022-ben jubilál: 10 éves múltra tekint vissza. Minden sikeres ember mögött áll egy társ, egy megértő család. A ti esetetekben egy családi vállalkozás eredményeképpen jött létre ez az internetes újság. Kérlek, mesélj röviden magadról, és mutasd be a vállalkozás többi tagját, a családtagokat és a barátokat az olvasóknak!

kepesseg

Két lányommal, Nórival és Andival vágtunk bele a magazin megjelentetésébe, működtetésébe. Nóri magyar-angol szakos tanári diplomával rendelkezik, Andi újságíró és kommunikációs szakember. A férjem a történelem terén otthonos, sok ezzel kapcsolatos cikket és két könyvet is alkotott. A lányaim főállásban dolgoznak másutt, így a munka oroszlánrésze az enyém lett.

De vannak barátaink, akik szintén segítenek. Nemcsak Kecskeméten, de az ország legkülönbözőbb részeiről érkeznek a munkáik a kecskeméti vagy a budapesti szerkesztőségbe. (Nóri és Andi Budapesten él.) Ezúton is köszönöm a távolabb élő kolléganőknek, hogy idejüket áldozzák minőségi cikkek írására, szerkesztésére.

Bennük is megvan a képesség, hogy segítsenek sikerre vinni a Montázsmagazint.

(Antalffy Yvette, Farkas Ferencné Pásztor Ilona, Huszka Józsefné Ilike, Orosz Margit, Törőcsik Kati, és több más alkalmi segítőnk is van.)

A kulturális és életmód magazin nemcsak a környezet, a főváros, hanem távolabbi vidékek kulturális eseményeiről, értékeiről is hírt ad. De érdekes írások olvashatók oldalán az egészséges életmóddal, történelemmel, földrajzzal, utazással, természettel kapcsolatban. Így válik valóra az újság szlogenje:”Sokszínű, érdekes, értékes.”

Mit érdemes tudnunk még a magazinról? Hogyan jellemeznéd? Mi változott a közel 10 év alatt az induláshoz képest? Gondolok itt a rovatokra, az újságírók, szerkesztők személyére, technikai feltételekre vagy más adottságokra.

Célunk az volt, hogy minőségi írások által népszerűsítsük a kultúrát minél szélesebb körben. Ez nagyrészt sikerült. A Facebook-on a Montázsmagazin 12 ezer követője is ezt bizonyítja. Ha már a Facebook-ról beszélünk, megemlítem, hogy a magazinnak van egy facebook oldala, ahol valamennyi cikkünket meg is osztjuk, és létrehoztunk két csoportot is, kicsit „szakosodva”.

kepesseg

Az egyik a Montázsmagazin a művészekért, a másik a Montázsmagazin a vállalkozókért. Ez utóbbi még gyerekcipőben jár, de célunk az, hogy a kezdő vállalkozóknak segítsünk reklámozni termékeiket, felhívjuk a figyelmet rájuk. Vagy éppen továbbképzési lehetőségeket mutatunk be számukra. Ők maguk is posztolhatnak a termékeikről.

A Montázsmagazin a művészekért csoport nagyon sikeres, élénk társasági élet zajlik a tagok között. Naponta sokan, sokat posztolnak, értékelik a másik irodalmi vagy képzőművészeti alkotását, dicséret és jóindulatú kritika hangzik el a kommentekben. Sok kedves ismerőssel találkozunk nap mint nap a csoportban.

A Montázsmagazin 2016-ban megújult, új design-t kapott. Sokan visszafogott, finom színvilágáért kedvelik, természetesen az értékes tartalom mellett. Néhány szerkesztőnk is cserélődött közben.

Úgy vélem, újdonságnak számít a rendhagyó interjúk, PR-interjúk készítése, kommunikációs cégekkel történő kapcsolatok erősítése. Megtudhatnánk erről többet? Hogyan valósul meg ez a kapcsolatépítés?

Már évek óta próbálunk ezen az úton járni, hiszen sokszor hirdettük már meg a lehetőséget, hogy PR-interjút készítünk írókkal, művészekkel, kezdő vállalkozókkal, hogy ezek által ráirányítsuk a figyelmet a személyükre, az alkotásaikra vagy a vállalkozásukra. Karácsonyra ajándékutalványt is kínálunk, amelyet a jövő évben felhasználhatnak saját maguk vagy a megajándékozottak reklámozására.

Az utóbbi néhány évben egyre több kommunikációs ügynökség keresett meg bennünket. Többükkel stabil, hosszútávú együttműködés alakult ki, melynek keretein belül sajtóközleményeket, PR-cikkeket jelentetünk meg, elsősorban az Életmód rovatban.

Antológiáink

Már hagyománnyá vált, hogy a Montázsmagazin pályázatokat ír ki, antológiákat jelentet meg. Gondolom, a 10 éves évfordulóra nagyszabású tervek, elképzelések várnak megvalósításra. Tervezitek újabb antológia kiadását, pályázat kiírását? Miként készültök a születésnapra?

Hat antológiát adtunk ki eddig, országos pályázat révén jelentkeztek a résztvevők. Most is ebben gondolkodunk, két része van a tervünknek. Már meg is jelent az irodalmi és képzőművészeti pályázat kiírása a Montázsmagazinban. Nagyon érdekes témát talált ki az egyik újságíró-szerkesztőnk, Antalffy Yvette: Vajon milyen nyomot hagyok magam után földi életem során? A pályázat címe: Számadás. A kiírást és a jelentkezés feltételeit ebben a cikkben olvashatjuk. Kattintsatok rá, és olvassátok el gondosan, ha érdekel benneteket!

A pályázat lezárása után, februárban meghirdetjük ugyanilyen címmel az antológiánkba való jelentkezési lehetőséget. A pályázat nyertesei ingyen vehetnek részt benne. Végül jövő májusban szeretnénk tartani egy antológia bemutatót Kecskeméten, amely egyúttal (mint mindig) a Montázsmagazin születésnapi rendezvénye lesz, ezúttal jubileumi.

kepesseg

A Kölyökkorom kalandjai című regénnyel

A könyvkiadás is a családi vállalkozás körébe tartozik. Az antológiák mellett a WING Kiadó adta ki nagyszerű, izgalmas történetekkel tűzdelt ifjúsági regényedet, a Kölyökkorom kalandjai címmel, amelynek sikere máig töretlen. Mit kell tudnunk a regény születésének körülményeiről? Áruld el a történet sikerének titkát!

Létrehoztunk egy saját könyvkiadót, amelynek segítségével elsősorban a saját könyveinket és a Montázsmagazin antológiáit adtuk ki eddig. Minden előkészítő munkát meg tudunk csinálni egy könyv elkészítésének folyamatában, ezért szívesen ajánljuk ezt a tevékenységünket is azok számára, akiknek szükségük van rá egy saját mű kiadásához. Van egy kiváló nyomdai kapcsolatunk, amellyel együttműködünk, ez a budapesti Biró Family Nyomda.

A Kölyökkorom kalandjai című ifjúsági regényem először 2013-ban jelent meg. Azóta több utánnyomást is megért, idén újabb, javított kiadásban adtuk ki. Egy 13-14 éves fiú kalandos életén keresztül betekintést nyerünk egy iskola életébe. Karcsi szemével látjuk a felnőttek világát és diáktársai barátságos vagy ellenséges megnyilvánulásait.

Hogy mitől sikeres? Valaki azt mondta nekem, hogy arról írjunk, amit ismerünk, amiben benne élünk. Nos, ez megtörtént, hiszen a 36 éves tanári pályafutásom esszenciáját tartalmazza ez a könyv. De nem iskolás stílusban, inkább a gyermeki lélek mélyére ásva. Olykor játékosan, gyakran halálosan komolyan. Gyermekek és szüleik is profitálhatnak belőle. Több iskolában is volt könyvbemutatóm, egy csepeli iskolában kötelező olvasmányként dolgozták fel évekig.

Úgy tudom, verseket is írsz. A közeljövőben tervezel általad írt könyvet –prózát, versgyűjteményt – kiadni?

Tervezem, hogy a verseimmel kicsit többet foglalkozom, ha lesz szabadidőm. Lehet, hogy a 70. születésnapomra meglepem magam egy kis verseskötettel. Csak úgy, magamnak. Van regényötletem, és novellákat is szívesen írnék, ha beleférne az időmbe.

 

Férjednek, Weninger Endrének 2020-ban és az idén, 2021-ben is megjelent történelmi témájú írása. Mondhatom, hiánypótló alkotások. Milyen visszajelzéseket kapott a két könyv?

A Híres magyar nők című kötete 35 női portrét tartalmaz a magyar történelem 1000 évéből. Olyanokét, akik példaképeink lehetnek.

A Magyar miniszterelnökök című könyv 20 történelmi személyiséget mutat be, akik valami miatt kiemelkedő – pozitív vagy negatív – szerepet játszottak a magyar történelemben. A sort Batthyány Lajos első miniszterelnök kezdi 1848-ban, és Antall Józseffel zárul 1993-ban. Mondhatjuk ismeretterjesztő anyagnak is, érettségire készülők tananyagának, ám mindkét könyv az átlagolvasót szólítja meg érdekes, olvasmányos stílusával.

A könyvek tetszenek azoknak, akikhez sikerült eljuttatnunk. A járvány miatt csak egy-egy könyvbemutatót sikerült szerveznünk. Az ismerősök rábukkannak a Facebook-on a hirdetéseinkre, illetve próbáljuk felhívni a figyelmet a könyvekre több más módon is. A kecskeméti Líra könyvesboltban is kapható, de elsősorban nálunk személyesen. Szívesen postázzuk is a megrendelést. Nagyszerű karácsonyi ajándék válna belőlük.

Az Örömfestőkkel egy sikeres rendezvény után Kecskemét főterén

A közösségért végzett munkád számtalan területet érint. Avasd be az olvasókat a közéleti tevékenységedbe!

Öt évig voltam a Toll és Ecset Alapítvány kuratóriumának elnöke. Itt nagyszabású irodalmi műsorokat, pályázatokat szerveztem, antológiákat adtunk ki. Havonta találkoztunk a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagjaival, s ha kellett, e rendezvényt is megszerveztem, levezettem. A fellépések szervezésében is részt vettem. Időhiány miatt ettől a tisztségemtől megváltam pár évvel ezelőtt.

Segítettem létrehozni a Kecskeméti Örömfestők csoportját, támogattam a szabadtéri örömfestéseiket, megjelentettem róluk cikkeket, interjúkat a magazinban. Sok szép programunk volt együtt. Többször hívtak a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület rendezvényeire zsűrizni, pályázatainak elbírálására. Éppen most zártunk le egy ilyen pályázatot. Azért beszélek múlt időben, mert a pandémia miatt a közelmúltban nem sok lehetőségünk volt rendezvények tartására.

Nagy utat tettél meg már eddig is. Felelősségteljesen, hittel, reménnyel végezted, végzed a munkádat, közvetíted a kultúrát, az értékeket az emberek felé. Csendes csoda a tiéd.

Kedves Erzsike! Köszönöm a beszélgetést! Terveid megvalósításához, a csendes csodákhoz jó egészséget, további hitet, sikert kívánok a Montázsmagazin munkatársai és a magam nevében.

Én is köszönöm az interjút, és azt, hogy beszélhettem a terveinkről!

 

Orosz Margit

 

Hozzászólások