A huszadik századi magyar festészet egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert művésze, Czóbel Béla piktúrájában az arckép mindvégig az egyik legkedveltebb műfaj maradt.

Czbel Bla Balassi Intzet 2015 677

Reprezentatívabb jellegű portréival az arc formájának karakteres megragadása mellett a modell egyéniségének és a társadalmi helyzetéből fakadó magatartásának az iróniát sem nélkülöző középpontba állításával Czóbel az ábrázolt személyről alkotott véleményét is kifejezésre juttatta. Intimebb hangulatú kompozícióit a fizikai valóság mögött megbúvó személyiségnek, a lélek titokzatosabb arcának megfigyelésével alkotta. Nagybányai, párizsi, hollandiai, berlini és végül szentendrei korszakában rendszeresen készített portrékat barátairól, ismerőseiről, szeretett modelljeiről, miközben az életmű stílusváltozásai is nyomot hagytak alkotásain.

A kiállítás először vállalkozik arra, hogy Czóbel Bélát elsősorban portréfestőként mutassa be, zömében a művész hagyatékának jelentős részét őrző szentendrei Ferenczy Múzeum gyűjteményéből válogatott festményeken és grafikákon, valamint egy magántulajdonban őrzött remekművén keresztül.

A kiállítás kurátora: Dr. Bodonyi Emőke | Ferenczy Múzeum – Szentendre. Együttműködő partner: Ferenczy Múzeum Szentendre

A kiállítás 2015. május 3-ig tekinthető meg a hét minden napján 10-18 óra között, díjmentesen.

Balassi Intézet: 1016 Budapest, I. kerület, Somlói út 51.

Térkép

Hozzászólások