Fákról festett képekkel ünnepelheti a tavasz első napját, aki március 20-án, pénteken este 7 órakor ellátogat Esztergomba, Őry Annamária kiállításmegnyitójára.

ori_annamaria
Közeli és távoli perspektívájú képeken elevenedik meg a belülről látott természet zöldellő vagy épp virágzó lombkoronákban, ahol a fény, az árnyék és a lombozat hol összetartó, hol széttartó alakzatot formál. A természeti csend életének egy-egy variációja valamennyi kép, mely a kiállításon személyes kisugárzásában is megtekinthető.

A platánfában egyszerre van meg valami hidegség, és valami melegség, mikor a déli fényben betakarják a délutánt a levelek. A fehér törzs mint a csontok halottak, de olyan is, mint  a kígyó, aki levedli régi bőrét hogy újra cserélje.
Vonzó, de mégsem öröm. Valami gyengéd megértés van bennünk. Az élet változás és növekedés, aminek a halál alapja és talaja. Hiszen ha nem pusztulna el semmi, nem lenne, ami táplálja az élőt. Ezt a körforgást talán legnyilvánvalóbban a fák éreztetik.
Táplálékuk a föld, koronájuk az eget öleli. Világokat kötnek egybe.
A fa lényege a növekedés, a mozgás, a terjeszkedés, a kiteljesedés. A fa törzse axis mundi, de az ember metaforája is egyben.” (Őry Annamária)

 

ori_annamaria2

Őry Annamária “Fák” című kiállításán a sorozat legelső darabjai lesznek láthatóak március 20-tól április 26-ig az esztergomi Rondella Galériában.
A kiállítást megnyitja: Horváth Roland, festőművész
Zenei performance: Cseh András és barátai.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum, Rondella Galéria
Szent István tér 1., Esztergom, 2500

A megnyitó időpontja: március 20. 19:00.

A kiállítás április 26-ig lesz megtekinthető.

Forrás: Őry Annamária weboldala

Hozzászólások