Egy kilogramm súlyú ezüst érmet ajándékozott ünnepélyes keretek között a Magyar Éremkibocsátó Kft. a Magyar Nemzeti Múzeumnak 2016. szeptember 6-án.

56erem

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült különleges érem a múzeum REJT/JEL/KÉPEK ’56 – A forradalom titkos művészete című kiállításán látható mostantól.

Az átadás köré szervezett ünnepélyes eseményen Varga Benedek, a múzeum főigazgatója, valamint Zakariás Fruzsina, a Magyar Éremkibocsátó Kft. cégvezetője mellett tiszteletét tette Fritz Mihály nemzetközi hírű éremművész is, a páratlan kibocsátás motívumvilágának megálmodója.

 

„Úgy határoztunk, hogy méltó módon tisztelgünk nemzeti múltunk és hagyatékunk előtt, és a magyar nemzetért életüket feláldozó forradalmárok tiszteletére egy egyedülálló színezüst érmet bocsátunk ki. Ehhez pedig nem is választhattunk volna megfelelőbb partnert a Magyar Nemzeti Múzeumnál, mivel szakértőik folyamatosan segítik munkánkat. Nem ez az első kibocsátásunk, amely a múzeumban lelt otthonra: cégtörténetünk első 1 kg súlyú színezüstből készült érmét, amely a Szent Koronát ábrázolja, immár egy éve a nagyközönség is megtekintheti a Palást-teremben, ott, ahol egykor az eredeti Szent Korona díszelgett” – nyilatkozta a Magyar Éremkibocsátó Kft. vezetője.

 

A múzeum örömmel fogadta a nagyvonalú felajánlást, így mostantól az időszaki kiállítás látogatói is megcsodálhatják a magyar numizmatika palettájának kiemelkedő technikai tulajdonságokkal rendelkező  darabját.

56erem3

A 24 karátos, szelektív arany bevonattal gazdagított éremből mindösszesen 99 példány készült, amelyek mindegyikét az egyedi sorszámozás teszi egyedülállóvá. Ezek közül a forradalmat szimbolizáló 56-os sorszámú darab került a múzeum tulajdonába.

Látván az impozáns méretű, színezüst érem sikeres fogadtatását, a vállalat kínálatában egy 30 milliméter átmérőjű, 10 gramm súlyú változat is elérhető.

56erem5

A 2016. november 13-ig látható REJT/JEL/KÉPEK’56 – A forradalom titkos művészete című kiállításról:

 

A Nemzeti Múzeum néhány esztendeje az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó csodálatos, több száz darabos (főként grafikai) gyűjteménnyel gazdagodott. Mai tudásunk szerint az 1956-hoz kapcsolódó művészeti anyag összességében eléri a másfél ezres számot. Ennek a hatalmas anyagnak a Nemzeti Múzeumban őrzött részéből, illetve a más közgyűjteményekben, valamint magángyűjtőknél fellelhető alkotások legjelesebb darabjaiból áll össze a mintegy háromszáz műtárgyból álló kiállítás, amellyel az intézmény tisztelegni szeretne a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt a sorsfordító események 60. évfordulója alkalmából.

 

A mostani, fantasztikus adománnyal bővült időszaki kiállításon az emlékezet, az emlékezés, a tisztelet számos megható, megdöbbentő vagy épp megrázó megnyilvánulásával szembesülhet a látogató. A múzeumi térben eltitkolt alkotások, eddig be nem mutatott művek kerültek olyan különleges környezetbe, ahol több olyan művész nevével is találkozhatunk, akikről nem is sejtettük, hogy megihlette őket a forradalom. A sokszor meglepő válogatásnak köszönhetően a József nádor-termekben látható kiállítás jelentős mérföldkő az 1956-ra vonatkozó képzőművészeti alkotások megismertetésében.

56erem6

A bemutatott kollekció folyamatosan bővül, Fiedler Ferenc nemzetközi hírű festőművész képeinek bemutatása után most a Magyar Éremkibocsátó Kft. ajándéka is bizonyítja, hogy 1956 emlékezete szerves része a magyar közemlékezetnek és közbeszédnek.

Antalffy Yvette

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Hozzászólások