A történet a focisztárról, Patrick Orbéra-ról szól, aki megjárja a mennyet és a poklot is, páratlan karrierje után alkoholizmus, verekedések és börtön következik. Van azonban egy kislánya, és ha őt a továbbiakban is szeretné látni, akkor változtatnia kell az életmódján. Végül Franciaország csücskébe, egy Bretagne-ban található pici szigetre kerül, hogy az ottani százhuszadik osztályban játszó kis focicsapat edzője legyen. A tét azonban elég nagy: a csapatnak meccseket kell nyernie, hogy pénz álljon a házhoz, és így meg tudják menteni a sziget gyakorlatilag összes lakójának munkát biztosító konzervgyárat. Orbéra tudja, hogy egy csapat halásszal nem fog meccset nyerni, ezért nekilát, hogy új játékosokat keressen. Körútja során beszervez néhány kiöregedett focistát, akik közül egyik sem százas. Egyikük totál agresszív, a másik szívbeteg, a harmadik színész akar lenni, a negyedik kokózik, az ötödik meg igazi csemege a pszichológusa számára. Egy sereg humoros szituáció és konfliktus után a szedett-vedett banda összekovácsolódik, és két forduló után a Marseille gárdájával csap össze. Hogy mi lesz a vége Dávid és Góliát harcának, azt nem árulom el, de mivel nem drámáról van szó, azt sejteni lehet, hogy nem fogunk sírni a végén.

Nem egy forradalmian új sztori, az tény. Van is benne klisé rendesen, és gyakorlatilag minden részlet kiszámítható. De a karakterek egyszerűen annyira zseniálisak, és a poénok annyira kedvesek, hogy mindez egyáltalán nem zavaró. A magyar szinkron ezúttal is kifogástalan, Gesztesi Károlytól kezdve, Rudolf Péteren át Reviczky Gáborig a legjobb szinkronszínészek kölcsönözték a hangjukat a karaktereknek. Sőt, még a filmben hallható szakkommentátorok sem akárki hangján szólalnak meg: Gundel Takács Gábor és Knézy Jenő is besegítettek a szinkronizálásba.

Ami az igazi focistákat illeti, érdekes volt figyelni a reakcióikat. A filmben látható tizenegyespárbaj alatt többször is jósolgatták, hogy milyen lesz a lövés kimenetele. Bár a tippek nem feltétlenül jöttek be, de az ő esetükben jelenleg fontosabb az, hogy a VB-selejtezőkön minél több pontot gyűjtsenek össze.

Aki szeretne egy aranyos, könnyed és humoros filmet nézni, annak csak ajánlani tudom A Csodacsapatot. Egyszer mindenképp megéri megnézni, még akkor is, ha az ember egyébként nem szereti a focit.

Weninger Andrea

Hozzászólások