Az egyik leghíresebb angol színész, a filmekben az igazi gentleman megtestesítője, Colin Firth ma ünnepli a születésnapját.


Lehet hogy nem szép dolog Colin Firth-t állandóan Mr. Darcy-ként emlegetni, hiszen ő maga mondta sokszor, hogy hosszú színészi pályája alatt akad azért jó néhány másik karaktere, amire nagyon büszke. De tény, hogy háromszor is eljátszotta Darcy-t, még ha különböző produkciókban is.

A romantikus lelkűeknek a 90-es években készült Büszkeség és balítélet BBC-s feldolgozásával lopta be magát a szívükbe, és biztosan mindenki jól emlékszik arra a jelenetre, mikor vizes ingben kimászik a kastély parkjának tavából. Nagy-Britanniában ez már hozzátartozik a popkultúrához, számos filmben és könyvben utaltak rá.

Colin később a Bridget Jones filmekben is eljátszott egy Darcy-t, ő volt a jelenkori úriember tökéletes megtestesítője. Persze sokakban felmerült a kérdés, hogy a valóságban egy ilyen férfi vajon mennyi érdeklődést mutatna egy Bridget Jones féle nő iránt, de egy hollywoodi filmben minden megtörténhet.

Az angol színész szinte minden műfajban kipróbálta magát, és nemrég megkapta az Oscar-díjat is, a filmes világ legnagyobb szakmai elismerését. Előtte való évben is jelölték az Egy egyedülálló férfi című drámáért, tavaly pedig el is nyerte a szobrot, hála A király beszédében nyújtott alakításának.  Állítólag még Erzsébet királynő is imádta a filmet.

Hollywoodban ritkaságszámba megy, de neki a magánélete is rendezett, tizenöt éve él boldog házasságban olasz származású feleségével, akivel két közös gyereküket nevelik.

Boldog szülinapot kívánunk neki!