Deák Krisztina 2009 és 2011 között forgatott filmjét, az AGLAJA című magyar-lengyel-román koprodukciót hamarosan végre a közönség is megtekintheti. Az Ónodi Eszter főszereplésével készült alkotás a Ristretto Distribution és a Katapult Film közös forgalmazásában október 11-én kerül a hazai mozikba.

Az Aglaja  Veteranyi, német nyelven publikáló, magyar-román származású írónő önéletrajzi regényén alapuló film egy anya és lánya egymásrautaltságáról, a családjuk széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. Mindezt egy Nyugatra menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáján keresztül meséli el. Ha porondon akarnak maradni, valami egzotikus mutatványt kell kitalálniuk. A különleges produkciót az Ónodi Eszter alakította mama, Sabina eszeli ki: a saját haján lóg a cirkusz kupolájában, miközben égő fákylákkal zsonglőrözik. Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan. A mama halálától való félelem átszövi Aglaja életét. Pedig egy napon – a családi tradíciót követve – ő lesz „Az Acélhajú nő”.

A filmben többek között olyan nagyszerű színészeket látunk együtt a vásznon, mint Bogdán Zsolt, Kamarás Iván, Jordán Adél, Lázár Kati, Bálint András, Keresztes Tamás, Börcsök Enikő és Molnár Piroska,  Aglaját pedig két, kiemelkedően tehetséges lány alakítja: hatévesen Jávor Babett – aki egyébként a korcsoportjában fitness bajnok és a fiatal tehetségeket segítő MOL Új Európa Alapítvány támogatottja -, tizenhat évesen Móga Piroska, aki azóta a kaposvári színészképző növendéke.

Szelényi Ákos elmondta, hogy azért döntöttek a film forgalmazása mellett, mert fontosnak tartják, az elmúlt évek szerény hazai termése után a magyar filmek újbóli visszatérését a mozikba. „Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a visszatérés ezúttal egy látványos, igazi moziélményt nyújtó alkotással lesz lehetséges.” – tette hozzá Angelusz Iván. AGLAJA a Ristretto Distribution és a Katapult Film közös forgalmazásában október 11-én kerül a hazai filmszínházakba.

 

Hozzászólások