November 25-27. Josef Demian nagyváradi születésű, világhírű ausztrál operatőr háromnapos mesterkurzust tart Budapesten. Ugyanekkor rendezik meg a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált is, ahol 15 kategóriában adnak majd ki díjakat. Idén először meghirdették az EXTRA KATEGÓRIÁ-t, melyre október 30-áig a nem szakmabeliek is nevezhetik alkotásaikat.

Josef Demian

Az Aranyszem ideje alatt a Magyar Operatőrök Iskolája közösen a HSC-vel, Operatőroktatás a világban címmel háromnapos mesterkurzust szervez Josef Demian vezetésével fiatal filmeseknek a világ minden tájáról.

 

A nagyváradi születésű világhírű operatőr, Josef Demian a mesterség egyik kiemelkedő pedagógusa. Novák Emil tanára is Ő volt a Sydney Filmfőiskolán, melyet évekig vezetett. Mindketten tagjai az Ausztrál Operatőrök Társaságának. Josef Demian a 70-es évek romániai filmjeiben volt a legaktívabb, számos díj és kitüntetés tulajdonosa. Híres tanítványai közé tartozik például Dion Beebe, a Chicago vagy az Egy gésa emlékiratainak operatőre.

 

November 25-én Josef Demian elméleti előadásokat tart, illetve filmvetítéseken keresztül illusztrálja az operatőr szerepét a filmkészítésben. A kurzus második napja különösen izgalmasnak ígérkezik, mikor is műtermi forgatáson is kipróbálhatják magukat a résztvevők. A kurzus harmadik napján a felvett anyagot a diákok együtt tekintik meg és elemzik mesterükkel a Magyar Filmlaborban.

A mesterkurzus új tanulási és találkozási lehetőséget kíván biztosítani a Magyarországon működő összes, filmképzésben részt vevő hallgató számára, hogy megismerkedhessenek a világ más országaiban működő iskolák hallgatóival is, és így valóban a jövő filmiparának részesei lehessenek. A rendezvény célja az európai és a nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása. A kurzus fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Magyar Filmakadémia és a Magyar Művészeti Akadémia.

Aranyszem 2015
2015. november 25. és 27. között rendezik meg a Magyar Operatőrök Iskolája, a HSC együttműködésében a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált. A fesztivál 15 kategóriában – diák, kísérleti, híranyag, mozi előzetes, zenés klip, reklám, televíziós show műsor, természetfilm, dokumentumfilm, dramatizált dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm, nemzetközi, koprodukciós játékfilm – ad majd ki díjakat. Idén először meghirdették az EXTRA KATEGÓRIÁ-t, melyre október 30-áig a nem szakmabeliek is nevezhetik alkotásaikat.

Bármilyen hosszúságú, műfajú, bármikor és bárki által készített filmmel lehet indulni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető!

A filmeket a Stábiskola címére: Budapest, 1145. Róna u.174. A épület lehet beküldeni.

Bővebb információ a www.stabiskola.hu oldalon.

 

Hozzászólások