A koncertek egy részét a szokásos helyszínen, a Nagy-tó és a Pálmaház közötti hangulatos sétányon tartják meg, de lesznek olyan koncertek is, amelyek helyszíne az Állatkert főbejáratánál lévő, nemrég felújított tér, illetve a Nagyszikla belsejében tavaly megnyitott Varázshegy lesz. A fellépők egy része már visszatérő vendégnek számít a „Zenés Állatkerti Estéken”, így a Hot Jazz Band, a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár is számos alkalommal adott már koncertet a kert színpadán.

A részletes koncertprogram

A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. A jegyárakról, jegyvásárlási lehetőségekről, illetve a szabadtéri koncertek esőnapjairól a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján érhetők el részletes információk.

A „Zenés Állatkerti Esték” koncertsorozatot 2002 óta rendezik meg minden évben a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézmény zenei hagyományai azonban ennél sokkal régebbi múltra tekintenek vissza. Már az 1800-as évek végén rendszeres zenei programok zajlottak a kert területén. Az 1910-es években az Állatkertnek saját, hatvan tagú szimfonikus zenekara volt, amelyben Wieschendorff Henrik tartotta a karnagyi pálcát.

A húszas években induló Magyar Rádió az Állatkertből sugározta az első koncertjét, amint azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című dalban. A II. világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyét ma a Japánkert foglalja el. A hatvanas években lényegében megszűnt hagyomány csak az 1990-es évek közepén elevenedett meg ismét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével.

Fővárosi Állat-és Növénykert

2013. május 30.

Hozzászólások