A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai mutatkoztak be 2014. április 11-én a szarvasi Mini Magyarország makettpark új makettjei között.


Közel 280 méternyi mini vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő mini mozdonyok és a mini Balatonon, illetve a mini Dunán ringatózó hajó és vitorlás makettek mellett több emblematikus épület, kastély, templom, állomásépület meg is szólal a történelmi Magyarország közepén, a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarországban.

Idén április közepén a magyar vasúttörténet olyan legendás „szereplői” mutatkoznak be a makettparkban, mint a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz, vagy a balatoni nyaralókban nosztalgikus emlékeket idéző NOHAB mozdony. A járműveket persze nem csak megcsodálni, de irányítani is lehet.


A mozdonyok egy gombnyomásra indulnak a következő állomásra, így a felnőttkorú látogatók mellett a legkisebbeknek is felejthetetlen élményt nyújt a szarvasi kirándulás. A gyönyörű természeti környezetben található makettpark új, mozgó vasútmodelljei olyan állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási vagy a bátaszéki vasútállomás. A Mini Magyarországban Szarvason 2014. április 11-től az állomásépületek kicsinyített másai eredeti állapotukban láthatók.

A vitorlázás szerelmeseinek minden bizonnyal különleges élményt jelent majd együtt látni a „Magyar Tenger” legendás hajóit, köztük a Schärenkreuzer, a Kalóz, a Dragon, a Jolle, a Beluga, vagy a „Földkerülő” Szent Jupát alapmodelljét, a Balaton 31-et, ahogy lágyan ringatóznak a mini Balaton hullámain.


Az új vasút- és hajómakettek, mini állomásépületek mellett számos korábban bemutatott makett is interaktív funkciókkal egészült ki. A Debreceni Református Nagytemplomból az „Erős vár a mi istenünk”, Luther Márton korálja hallatszik, míg a Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból pedig a híres harangjáték csendül fel. A mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik.

Azok számára, akik jártak már a Mini Magyarország makettparkban, ismerősek az interaktív megoldások, hiszen a mini Operaházból már tavaly nyár óta hallható a híres Melis-ária, az Egri vár makettjében a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó pedig egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül.

A Mini Magyarország makettpark honlapja

Szöveg és képek: Mini Magyarország Szarvas

2014. április 14.


Hozzászólások