… mely “PATAKI TÁLBAN” készült.

tonkolykenyer1


Hozzávalók:

  • 30 dkg tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 3 dl víz
  • 1 kk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 kk. só

Édesanyám az élesztőt langyos vízben felfuttatta, majd a kétféle liszthez öntötte, sóval meghintette és jól összedolgozta. (Kis liszttel, még meg-meg lehet toldani, hogy ne ragadjon a kezünkhöz.)

tonkolykenyer2

A “PATAKI TÁLAT” vízbe beáztatta egy jó félórára.
Majd kibélelte sütőpapírral. Erre helyezte az összegyúrt tésztát.

A sütőt 40 fokra állította, s kb. 40 percig egy letakart konyharuhával betette kelni a kenyértésztát.

Majd kivéve, három átlós vágást tett rá.

A sütőt 200 fokra állította és a már megkelt tésztát 20 percig a “PATAKI-TÁL”saját fedelével lefedve sütötte. Majd újra kivette a sütőből és kenőecsettel vízzel alaposan megkenve, most már fedő nélkül újabb 20 percre visszatette a sütőbe.

tonkolykenyer3

Amint látszik, szépen megpirult…

A sütőpapírral együtt kivette a tálból és egy rácsra helyezte, s megint megkente vízzel a tetejét, majd letakarta egy konyharuhával.

Kihűlés után szeletelőgéppel 1 cm-s szeletekre vágta.

Frissen is megkóstoltuk, a negyede el is fogyott. A többit bezacskózva hűtőszekrényben tartjuk, míg el nem fogy.

Vass Ákos

Forrás: VassÁkosRecept-blog

Hozzászólások