„A szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon…” –  Az orosz fémikonok művészete (Válogatás Ruzsa György professzor magángyűjteményéből). A kecskeméti Cifrapalota I. emeletén, még 2016. október 16-ig látogatható ez a rendkívül látványos, összesen 120 műalkotást felvonultató tárlat.

 

femikonok0

 

Az ikonokat, vagyis a keleti kereszténység szentképeit sokan ismerik és csodálják. Ám a fémikonokat, ezeket a rézből öntött, gyakran sokszínű zománccal díszített kicsiny műremekeket talán már kevesebben ismerik. Az orosz kutatás is mintegy két évtizede figyelt fel rájuk. Pedig a nagy orosz írók, Dosztojevszkij, Csehov és mások gyakran emlegetik műveikben. A kiállításon különösen megkapóak az Istenszülő vagyis a Szűz Mária ikonok, köztük a segítséget nyújtó Istenszülő Oltalma ikon, vagy az Istenszülő híres kazányi ikonjának egy szép, régi másolata is. Ilyenfajta ikonmásolatot vitt fel egyébként 2011. április 7-én a Jurij Gagarin nevű űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra.

A fémikonokat imádkozás és elmélkedés közben gyakran simogatták, csókolgatták. (Ezért láthatunk a viszonylag nem régi ikonokon is finoman kopott felületeket.) Gyakran gondoltak az ábrázolt szentek hős és nemes cselekedeteire, gyakran kérték közbenjárásukat, bíztak az ikon csodatévő erejében. Erről ír a már említett óhitű Jepifanyij szerzetes Avvakum protopopa társa és barátja. Hosszasan küzdött a gonosszal, a gonosz szellemekkel. ”… s egyszer csak a jobb karomra pillantottam, ahogy ott a bal oldalamon feküdtem, hát a Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon. …Megtelt az én szívem nagy örömmel és krisztusi vigassággal. Dicsőítettem Krisztust és a Szűzanyát…”

Ikonmásolás gyermekeknek – Múzeumpedagógiai foglalkozás 8-14 éveseknek „A Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon…” – Az orosz fémikonok művészete című kiállításban
2016. október 16-ig.

A múzeumpedagógiai foglalkozás célja, hogy az általános iskolás korosztályt – a Cifrapalotában látható kiállításhoz kapcsolódóan – bevezessük az ortodox keresztény művészet, a fémikonok és az ikonfestészet világába.

Egy rövid képes előadás, s a tárlat közös megtekintése után a feladat egy kiválasztott ikon „másolása” lesz. Az előadás során betekintést nyerünk az ortodox monostorok rejtélyes világába. A gyakorlati foglalkozás közben ételkóstolót is tartunk, melynek során egy jellegzetes ortodox étellel, a kolivával (főtt gabona, különféle magok, méz, mazsola, dió stb.) ismerkedünk meg. A foglalkozást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész és Merinu Éva múzeumpedagógus tartja.

Helyszín: Cifrapalota, Kecskemét, Rákóczi út 1.

Időtartama: 1–1,5 óra.

A foglalkozás anyagköltsége: 350 Ft/fő

Bejelentkezés, információ: Merinu Éva múzeumpedagógusnál
20/257-5019, cifrapalota.muzped@gmail.com

 

 

Hozzászólások