2016. március 4-én volt a bemutatója a kecskeméti Ruszt József Stúdió Színházban az Acélmagnóliák című amerikai darabnak. Eredeti címe: Steel Magnolias. A színpompás liliomfák rendkívül érzékenyek, mégis sok mindent elviselnek. A darab végére kinyílik, kibomlik a párhuzam is.

 

magnolia5

 

Az Acélmagnóliák című színdarabot Robert Harling amerikai szerző írta 1989-ben. Műfaját többféleképpen próbálják megnevezni: dráma, családi dráma, míg a belőle készült amerikai filmet romantikus jelzővel látták el. A filmet Herbert Ross rendezte, a főszerepet Julia Roberts játszotta. Emlékezetes alakítás volt. A film készítői besöpörtek egy Golden Globe díjat a legjobb női mellékszereplőnek (Julia Roberts), és kedvenc dráma kategóriában megkapta a People’s Choice Awards díjat. Oscar-díjra is jelölték.

Akik látták a filmet, nagy várakozással tekintettek a kecskeméti színház új bemutatója elé a Ruszt József Stúdió Színházban, s ez március 4-én meg is történt. A darabot Prekop Gabriella fordításában játszották.

 

magnolia1

A fodrászüzlet

A néző egy vidám, tüneményes kis fodrászüzletben találja magát, amint belép a kicsiny színházba. Színes képek, ízléses berendezés, egyfajta megnyugtató közeg vár bennünket és a hat színésznőt, akik 115 percig urai térnek és időnek, kifejezői vidámságnak, bánatnak, örömnek, reménynek, hitnek, boldogtalanságnak, életnek és halálnak. S teszik ezt könnyed stílusban, mint amikor mi is belépünk a jól ismert fodrászüzletünkbe, ahol a kedvenc fodrászunk vár, és a jelen lévő hölgyek el-elbeszélgetnek apróságokról vagy óriási dolgokról, vagy csak jólesően hallgatják egymást, elfelejtkezve a fodrászüzleten túli világról.

Rendkívül jól esik ellazulni, a fodrászat részévé válni. Akár mi is lehetnénk a helyükben: fecsegnénk, csacsognánk, pletykálkodnánk, viccelődnénk, szépítkeznénk, házasodnánk, esetleg elválnánk. Süteményrecepteket cserélnénk egymással, talán megosztanánk a többiekkel a legféltettebb titkainkat is, megvigasztalnánk egymást, és tudnánk, hogy mindig számíthatunk egymásra.

 

magnolia2

 

Jó látni, hogy milyen komoly összetartás alakul ki a hölgyek között. Bár gyakran élcelődnek, köszörülik egymáson a nyelvüket, ha valakinek segítségre van szüksége, nyomban ott terem mindenki. Amikor Shelby, a világ legcsinosabb lánya (Dobó Enikő) élete tragikus fordulatot vesz, különösen megható, hogy mennyire erős az összetartás és segíteni akarás közöttük. Hat acélmagnólia: kívülről finomak és törékenyek, de belül szilárdak és erősek, mint az acél. Ez a színdarab a női lélekről szól, de nem csak nőknek. Hasznos lenne, ha a férfiak is megismernék azt. Férfi szereplője nincs a kamaradarabnak, de így is sokat megtudunk a távol lévő családtagokról a női csacsogás során. Könnyű magunk elé képzelnünk őket.

 

SZEREPOSZTÁS

• Emily Eatenton, Shelby édesanyja: CSAPÓ VIRÁG
• Shelby Eatenton-Latcherie, a világ legcsinosabb lánya: DOBÓ ENIKŐ
• Valery Boudreaux, Emilyék szomszédja: SÁRA BERNADETTE
• Truvy Jones, a fodrászüzlet tulajdonosa: MÄRCZ FRUZSINA
• Anelle Dupoy-Desoto, fodrász-segéd: HAJDÚ MELINDA
• Clairee Belcher, az előző polgármester özvegye: DANYI JUDIT

• Rendező: CSEKE PÉTER

• Díszlettervező: TIHANYI ILDIKÓ
• Jelmeztervező: TIHANYI ILDIKÓ
• Dramaturg: NÉMETH VIRÁG
• Zenei szerkesztő: B. RADICS KATA
• Súgó: PATYI SZILVIA
• Ügyelő: CZEGLÉDI ÁKOS
• Rendezőasszisztens: FRIGYESI TÜNDE

 

A Cseke Péter által rendezett darab hol megnevettet, hol könnyeket csal az ember szemébe. Pedig első látásra egy habkönnyű, kedves és bohókás darabnak tűnik, de mély érzéseket képes felébreszteni az emberben.

 

magnolia4

 

Hajdú Melinda és Csapó Virág

Az Acélmagnóliák szereplői valamennyien változnak az események hatására. Amint telik az idő, és újra meg újra összejönnek a fodrászüzletben, egyre nagyobb a kohéziós erő közöttük. A harcias csipkelődést és ironikus csúfolódást a megértés és az együttérzés váltja fel. Nagy változás áll be Shelby (Dobó Enikő) és édesanyja (Csapó Virág) kapcsolatában: a szokásos anya-lánya civakodás a bajban átalakul áldozatvállalássá. A szemünk láttára teszik meg lélekben ezt a nagy utat.

Valery-t, a harapós szomszédasszonyt (Sára Bernadette) szarkasztikus humorral áldotta meg az ég. Sikertelen válásokon volt túl, és a gyermeknevelésben is kudarcot vallott. Mégsem mondhatjuk, hogy megkeseredett. Fájdalmát és csalódásait humoros, önirónikus megjegyzések mögé rejti. Változik ő is: csiszolódik, érzelmeit később már nem szégyelli senki előtt. Külső és belső átalakuláson megy át. Az egész darab ilyen, könnyed és humoros, de a pörgő cselekményben (a pár négyzetméteren!) bármelyik pillanatban könny szökhet a szemünkbe.

 

magnolia6

Valery – Sára Bernadette

Märcz Fruzsina olyan természetesen mozog a fodrászüzletében, mintha tényleg fodrász lenne. Nagyon nagy empátiakészségről tesz tanúbizonyságot, amikor mindenkinek a lelkéhez megtalálja az odavezető utat, segít, irányít, tanácsot ad, együtt szomorkodik és örül a vendégeivel. Sokan örülnénk egy ilyen szuper fodrásznak és barátnőnek. Még frissen fölvett segédje, Anelle (Hajdú Melinda) is sokat változik a hatására. Nagy gondjai közepette sem gúnyolja a lányt, megértően viselkedik vele. Nagyon szimpatikus a szerepében Märcz Fruzsina. Hajdú Melinda pedig nagyszerűen alakítja a tapasztalatlan, kissé butuska leánykát, aki nem csak a fodrász szakmát tanulja meg a szemünk láttára, hanem sok-sok tévelygés után megtalálja élete értelmét is. 

 

magnolia7

 

Danyi Judit figurájáról, Clariee-ről tudunk a legkevesebbet. Az elején keveset beszél, inkább csak szemlélődik. Távolságtartásával talán azt érezteti, hogy férje a kisváros polgármestere volt. Az ő karaktere is nagy változáson megy át: férje halála után is megmarad a nagyravágyása ugyan, de sokkal közvetlenebbé válik. A Valery-vel folytatott szópárbajaik (amelyek igen szórakoztatóak) lecsendesülnek, és már nem élvezi, ha bánthatja Valery-t. Meghökkentő hatást, a könnyes nevetés együttesét váltotta ki egyik utolsó jelenetük.

Mindenképpen ajánljuk az Acélmagnóliák című darab megtekintését mindenkinek. Jó kis darab, szuper női szereplők, nagyszerű rendezés, és mindez jót tesz a lelkünknek. Nézzék meg, ha kapnak jegyet! Az elkövetkezendő hónapra már minden jegy elkelt!

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások