Az 1810 és 15 között felépült klasszicista stílusú kastélyt Festetics Antal megbízásából Pollack Mihály tervezte. Több rendhagyó megoldást is alkalmazott: a díszterem például nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában helyezkedik el.

Látogatásunk alkalmával felhős, esős idő fogadott, így saját felvételeinken kicsit komolyabb, méltóságteljesebb hangulatot árasztanak a kastély falai.

Az ovális díszterem

A kastély eredeti berendezése megsemmisült: széthordták, elpusztították.
A ma is látható korhű bútorok egy része nem a kastélyból származik.

A kastély fénykorában teniszpálya és rózsalugas volt ezen a helyen


A legenda szerint a kastély a szabadkőművesség titkos központja is volt. Itt őrizték a mozgalom titkos levéltárát, és maga Festetics Antal is szabadkőműves volt.


Az úgynevezett szabadkőműves szoba mennyezete

A park tavának szigetén elhelyezkedő úgynevezett hollandi házat 1891-ben emelték egy korábbi épület helyén. A magyar viszonylatban egyedülálló, németalföldi stílusú ház földszintjén tehénistálló volt, emeletén pedig Festetics Andorné lakosztályát rendezték be. A tüdőbeteg asszonyt az istálló levegőjével és friss tejjel gyógyították. Kezdetben csak egy dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni a szigetet, ma egy fahíd szolgálja ezt a célt, a felújítás ideje alatt azonban zárva tart az épület.

A hollandi ház a szigeten

Bővebb információ a kastélyról

Weninger Nóra

2013. október 2.

Hozzászólások