Orvostanhallgatóból lett színész. Hamar megtalálták a sikerek, hiszen 27 évesen már Hollywoodban forgat. Tehetségének és megjelenésének köszönhetően pályája töretlenül ível felfelé. Többször jelölik Oscar-díjra, végül 1962-ben a Ne bántsátok a feketerigót ügyvédjének megformálásáért kapja meg a szobrot.

Emlékezetes alakításai közül való például a vadnyugati cowboyok által lenézett, végül azonban helytállásból és valódi bátorságból őket messze maga mögött hagyó városi úriember az Idegen a cowboyok között című filmben, a keménykezű, de emberséges, érzelmeit rejtegető tengerészkapitány az Őfelsége kapitánya című sztoriban, vagy éppen Moby Dick ádáz ellenfeleként az óriásbálnát könyörtelenül üldöző Ahab kapitány megformálása.

A Római vakációban Audrey Hepburn partnereként romantikus szerelmi történet főhőse. Alakításainak széles skáláját bizonyítják a főszereplésével készült thrillerek: az Ómen vagy A rettegés foka című filmekben egészen más oldalát mutatja meg. Idősebb korában tévéfilmekben is vállal szerepet: a Bíbor és fekete című filmben üldözötteket mentő ír származású papot alakít.

Magánélete nem volt hullámvölgyektől mentes, bár zajos botrányok sem kísérték útját: első házassága válással végződött, egyik fiuk pedig öngyilkosságot követett el. Második feleségével boldog házasságban éltek: 5 gyermekük született.

Weninger Nóra

2013. június 11.

Hozzászólások