Erzsike, mi történt veled az elmúlt fél évben?

A legnagyobb újdonság az életemben az, hogy sikerült kiadnom a tavaly befejezett regényemet, melyhez anyagot a tanári pályafutásom alatt szerzett élményeim szolgáltattak. A Kölyökkorom kalandjai-t mondhatjuk ifjúsági regénynek is, de a felnőtteknek is érdemes elolvasniuk, hiszen még ők is nevelhetőek a regény végkicsengése szerint.

Kecskeméten két alkalommal is bemutatták a regényedet az olvasóknak az Ünnepi Könyvhét alkalmából.

Igen, először a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagjai ismerkedhettek meg a regénnyel. Kovács István József költő, a Baráti Kör elnöke mutatta be a jelenlévő tagoknak június 1-jén a Kecskeméti Kulturális Központban. Elmondta, hogy a könyv egyben ifjúsági regény, kalandregény és a gyermeki lélek pszichológiája. Ő inkább a pedagógusoknak és a mai szülőknek ajánlja elolvasásra.

A másik eseményre a Piarista Iskola dísztermében került sor. Nagy örömömre sokan eljöttek, hogy együtt örüljenek velem a könyvem megjelenésének. Volt tanítványaim és szülei, – akik közül jónéhányan meglepődve ismerhetnek majd magukra a regényem olvasása közben -, kollégák, rokonok és kedves ismerősök. Farkashalmi Erzsébet kolléganőm volt az, aki a beszélgetést vezette és az egész programot összefogta kerek egésszé.

Pál Attila színművész úr pedig csodálatos hangulatot teremtett énekével és a regény részleteinek felolvasásával. A program elején a Légy jó mindhalálig című musical-ből Az élet szép című dal segítségével kerültünk iskola közeli hangulatba, a végén pedig Ihász Gábor: Múlnak a gyermekévek című dala csendült fel, mintegy keretbe foglalva a regény mondanivalóját is. Rendkívül hálás vagyok neki a csodálatos énekéért! Számomra nagyon szép, boldog délután volt ez! Köszönet érte mindenkinek, aki eljött.

Hol kapható a regényed?

Könyvesbolti forgalomba nem kerül. Saját kiadóm, a Wing Kiadó adta ki, és magam árusítom is. Megrendelhető a 06-30-601 9246-os telefonszámon vagy a werzsi.werzsi@gmail.com e-mail címen. A kecskemétiek személyesen is átvehetik tőlem, vidékre postán küldöm el. Iskolák számára jó szívvel ajánlom év végi jutalomkönyvnek. Gyerekekről gyerekeknek szól. Kapható lesz majd a hamarosan létrehozandó web áruházunkban is.

Erről mesélj valamit bővebben, jó?

Nóri lányommal, a Montázsmagazin főszerkesztőjével az a tervünk, hogy bővítjük a tevékenységünket egy web áruházzal. Először kortárs költők és írók műveit szeretnénk árusítani. Ők rendszerint maguk adják ki műveiket és nem áll rendelkezésükre kereskedői hálózat, hogy értékesíthessék őket. Mi a Montázsmagazin Íróklubjában sok ismerősre tettünk szert, felajánljuk számukra ezt a lehetőséget némi jutalék ellenében. Ezúton is biztatjuk kedves író-költő ismerőseinket, hogy keressenek meg bennünket, ha eladni való portékájuk van. A többieket pedig arra, hogy majd vegyék meg egymás műveit, ha tehetik. Várunk CD-t, DVD-t, E-könyveket is.

Ez egy újabb nagy kaland lesz a magazin indítása után. Bizakodtok a sikerben?

Ha nem bíznánk benne, nem kezdenénk el. Meg kell próbálni mindenképpen. Igaz, közben föl kellene tornáznunk a Montázsmagazin látogatottságát, hogy minél többen olvassák és terjesszék az írásainkat. Ezt a célt szolgálta a januári nagysikerű fotópályázatunk és kiállításunk, valamint a tavasszal meghirdetett Cikkíró pályázat, amelyre egészen sok pályamű érkezett. Még nem is sikerült mindegyiket megjelentetnünk, amely arra érdemes. Minden héten teszünk fel egyet-kettőt az Életmód rovatba. A pályázóink közül többen kedvet kaptak, és azóta is írnak cikkeket nekünk a rovatainkba, pedig nincs tétje a dolognak. Örülünk ezeknek az írásoknak, mert színesítik a kínálatot témában és stílusban egyaránt.

Mióta nyugdíjas vagy, több időd van-e kedvenc elfoglaltságaidra vagy az írásra?

Már szállóigévé vált, hogy a nyugdíjasok érnek rá a legkevésbé, ők mindig rohannak. Én sem tudom jól beosztani az időmet. Úgy körülbástyáztam magam tennivalókkal, hogy soha nem unatkozom. Amióta újságírással foglalkozom, nem jut időm a versírásra, amit úgy szerettem. Időnként eljárok sajtótájékoztatókra, kulturális programokra, amelyekről vagy írok beszámolót, vagy csak élvezem, mert kellemes és hasznos időtöltés.

Milyen közéleti tevékenységet folytatsz?

A városi kulturális kerekasztal delegáltjaként részt veszek a Városi Civil Kulturális Kerekasztal munkájában. Havonta megbeszéljük a közeljövő programjait, és odafigyelünk a többi, kb. 100 civil szervezet munkájára is. Én lettem a Civil Kerekasztal sajtófelelőse, keresem a megjelenési lehetőségeket a városi médiában. Felajánlottam, hogy szívesen közöljük írás
aikat a Montázsmagazinban is. Erre leginkább az ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Egyesület tartott igényt eddig, akik a túráikról számoltak be a Természet rovatunkban.

Tartozol-e valamilyen irodalmi társasághoz, klubhoz?

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének vagyok a tagja. Havonta eljárok a találkozókra, ahol hallgatóként, versmondóként, könyvbemutató részeseként vagy újságíróként teszem a dolgom. A Baráti Kör alapítványa megújulófélben van, új kuratóriuma lesz a Toll és Ecset Alapítványnak. Az alapító felkért, hogy legyek az új kuratórium elnöke. Ennek függvényében újragondoljuk a Baráti Kör tevékenységét és megpróbáljuk színesíteni azt.
Figyelemmel kísérem az interneten megismert irodalmi körök munkáját és képviselőinek műveit, így jó a kapcsolatom Király Lajossal és Kanizsa Józseffel, a Krúdy Kör elnökével és titkárával, rendszeresen olvasom Bornemisza Attila és Ihász Kovács Éva, a Batsányi-Cserhát Irodalmi Társaság vezetőinek írásait, és megismerkedtem már a legtöbb tagjával. Az ország legkülönbözőbb részeiről vannak barátaim, akikkel az irodalom és az internet köt össze, ilyen például a kedves, dörmögő „Medve” barátom, Herczeg László

A családotokban történtek-e mostanában változások?

Nóri lányom most már teljesen az írásnak, az újságírásnak és az internetes üzletasszonyi munkának szenteli életét. Andris fiam, Dr. Weninger András márciusban Kecskemét város egyik aljegyzője lett. Andi éppen államvizsgára készül az ELTE kommunikáció szakán, most már diplomás újságíró lesz. Férjem nyugdíjasként még tanít a kecskeméti Katona József Gimnáziumban, történelmet angolul. Jó lett volna folytatni, de hátha történik valami csoda, és még jövőre is alkalmazzák óraadóként. Mindenesetre nálunk soha senki nem unatkozik.

Erzsike, köszönöm szépen a friss információkat a családodról és a Montázsmagazinról. Gratulálok a könyvedhez, és sok sikert kívánok minden tervetek megvalósításához.

Én pedig megköszönöm mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett az életemben és segítette azt. Azoknak, akik ellenszolgáltatás nélkül küldték írásaikat, interjúikat a Montázsmagazinba, mert maguk is élvezték ezt a tevékenységet. Leginkább Nagy L. Évának tartozom köszönettel, aki az Íróklub rovatban olyan sok kedves íróval, költővel készített interjút, bemutatta őket, és általa nekem is barátaimmá lettek. Ő pedig a magazin részévé vált.

Nagy L. Éva
2013. június 8.

Elizabeth Weninger

A fény festője
Festészet

Amint csoda folytán a vak látó lesz,
a szín s a fény találkozását látja,
a táj csodás, szűzi tisztaságába’
maga a pillanat sugallta reflex.

A nap felébred, s udvarolni elkezd,
a hajnal izgató vöröse várja.
A foltszerű vidám színek varázsa
üdén pezseg, szerelmesen körülvesz.

Minő látvány! Narancs egészül kékkel,
a sárga és ibolyaszín egyesül,
s vörös-zöld lágyan összeolvad Fénnyel.

Laza ecsetvonás csodás képet szül,
festőnk szemében tükröződik, éggel
a fény és a szín a napban elmerül.

Hozzászólások