,,Fogódzkodjatok emberek, mint földben a hajszálgyökerek. Gyújtsatok világosságot: Világoljatok gyógy-lángok! Tiszta lángok, – büszke fények –őrizzetek emberséget…” (Barcs János)

A kiváló író ismeretségét Kovács István Józsefnek köszönhetem. Néhány évvel ezelőtt Lajosmizsén, Ernő egyik könyvének bemutatóján ismerkedtünk meg. És milyen a sors, nem régen Egerben ismét összetalálkoztunk. Megkértem, hogy valljon magáról, gyermekkoráról, azokról az időkről, amelyek segítették könyveinek megjelenését.

 

balacsi1

 

Milyen kötődésed van Lajosmizséhez? Mikor lettél a város kitüntetettje? Mivel érdemelted ki ezt a megtiszteltetést?

Lajosmizse a szülővárosom. Itt születtem egy tanyán, 1938-ban húsvét vasárnapján hozott a gólya. Tizennyolc éves koromig itt is éltem. Aztán vendégként jártam haza a szüleimhez, mióta pedig nem élnek, a rokonaimhoz.

Megjelenő könyveimből mindig ajándékoztam az éppen hivatalban lévő polgármesternek, könyvtárnak. Ritka, de rendszeres kapcsolatot tartok az elöljárósággal. Így, akit érdekel a szülővárosom lakosai közül a munkásságom, nyomon követheti az írói tevékenységemet. A képviselő-testület öt évvel ezelőtt adományozta nekem a „Lajosmizse kultúrájáért” c. plakettet. Nemcsak azért kaptam, mert a város szülötte vagyok, talán azért is, mert több könyvem témája ez a település. Könyveim hátoldalán büszkén említem születésem helyét.

Valamilyen szálak Kecskeméthez is kötnek.

Igen. Kecskeméten jártam középiskolába, a Katona József gimnáziumban érettségiztem. Több iskolatársam, barátom most is ott él.

 

balacsi3

Dedikálás Lajosmizsén

Hogyan kerültél Egerbe, abba a csodálatosan szép és kedves városba, amely nagy történelmi múlttal rendelkezik, és nagyszerű befogadója is az olvasmányos, „házias ízű” irodalomnak?

Ide szólított a munkám. A szakmai tevékenységemet ugyan egy Heves megyei faluban kezdtem. Egerbe 1965-ben költöztünk. Az volt az elképzelésem, hogy egy város környéki munkahelyem legyen, ahonnan könnyen megközelíthető a kulturális centrum. (Színház és egyebek). Ilyen értelemben az egri ajánlat kapóra jött. Azóta is Egerben lakom.

Mi a végzettséged és a foglalkozásod?

A Kertészeti Egyetemet végeztem el, a diplomámban agrármérnök titulus szerepel. Tizenkilenc évet dolgoztam a termelésben, összesen három tsz-ben, majd kereskedő lettem egészen a „rendszerváltásig”.

 

balacsi2

Dedikálás – Erdély, Barót

Mikor ragadtál tollat és vésted papírra gondolataidat, életérzéseidet?

Már középiskolás koromban is írtam verseket. Egyetemista koromban folytattam, aztán abbamaradt az írás, mert a napi munka nagyon lekötött. Írtam néhány szakcikket, melyek meg is jelentek, de szépirodalommal nem foglalkoztam. Viszont sokat olvastam, a mai napig mindennap olvasok. De motoszkált bennem valami, feszített az írói véna és 1998-ban úgy kezdtem el írni, hogy annak a kiadását is akartam. Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ebből ennyi könyv születik.

Kérlek, sorold fel eddig megjelent könyveidet!

Szívesen. Íme:
INDÁK magánkiadás,1999.
BOGÁR magánkiadás 2000.
HÚSZ ÉV TANYÁN magánkiadás 2001.
KIÜLDÖZÖTTEK magánkiadás 2001.
DE MIÉRT?! Felsőmagyarország Kiadó 2002.
LÉPÉS A SÖTÉTBE Gonda Kiadó 2003.
PIRKAD Gonda Kiadó 2004.
VAJÚDÓ ÉLET Gonda Kiadó 2005.
IGAZSÁGÉRT KIÁLTOK Gonda K. 2006.
ALÁÍRTAK Gonda Kiadó 2006.
ÉLNI KELL Felsőmagyarország K. 2009.
ELSZÁNTOTT MEZSGYÉK Gonda K. 2009.
SZÍVDOBBANÁS Hungarovox K. 2010.
LÁNGOLÓ TAVASZ Hungarovox K. 2012.
AZ ÜREG Hungarovox K. 2013.
A LÉLEK LÁZADÁSA Hungarovox K. 2014.

 

balacsi4

Gonda Zsigmond kiadómmal

Legutolsó könyvednek méltatását örömmel fedeztem fel az AGRIA folyóiratban. Számomra ez azt is jelenti, hogy befogadtak, ismernek és elismernek Egerben.

Nem mindegyiket, de legtöbb könyvemet bemutatták Lajosmizsén és Egerben. Voltak máshol is bemutatóim, ezek közül egyet szeretnék kiemelni, Recsket. Ez a talán kétezer lelket számláló település minden bemutatott könyvemből 15-20 példányt vásárol. Lélekszámhoz viszonyítva itt vagyok a legismertebb, a legolvasottabb.

Egerben jelentős kulturális élet van. Szeretik az irodalmat is. Van egy kialakult mag, 50-60 fő, akik a könyvbemutatókon rendszeresen részt vesznek. Itt főiskolai, egyetemi tanárok élnek, akikkel találkozunk, tartjuk a kapcsolatot. Úgy vélem, engem is ismernek, mint írót, de hát hol, ha nem a lakhelyemen?

Milyen kulturális élet folyik Egerben? Milyen díjazott írót, költőt ismersz Egerben?

Szerteágazó a kulturális élet. Talán nem is tudok rá válaszolni. Megyeszékhely, ez egyúttal lehetőség is. Van színház, sok zenei rendezvény, kiállítások. Komoly programokat kínál a Főiskola és a vár. Az egri vár! Az irodalom fellegvára a főiskolán kívül a Bródy Megyei Könyvtár. Évente több rendezvény van a reformátusok székházában, a Kálvin házban is, de legtöbb a könyvtárban. Általában a megyei MIT is itt tartja a rendezvényeit, ünnepeit.

Egerben több tudós, irodalomtörténész él és néhány költő, író. A kitüntetéseket, elismeréseket hiányosan ismerem. Néhányat megemlítek, elnézést kérve a kimaradtaktól.

  •     Lőkös István a Horvát Akadémia tagja, INE díjas irodalomtörténész.
  • Cs. Varga István irodalomtörténész a Miskolci Akadémia tagja.
  • Ködöböcz Gábor főiskolai docens idén kapott Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat.

A fenti személyek és mások további kitüntetéseit nem ismerem, de tudom, hogy vannak még.

 

balacsi5

Könyvnap – Budapest, Vörösmarty tér

Hogyan ismerkedtél meg Menyhei József kecskeméti íróbarátunkkal? Érzésem szerint a gondolatvilágotok szinte egy tőről fakad. Fő célotok a valóság megismertetése, emberi sorsok bemutatása ebben az elembertelenedett világban. Mindig, minden körülmények között az igaz út követése, bemutatása nagyszerű költői eszközök tárházának felhasználásával.

Néhány éve Lakiteleken volt a Magyar Jövő c. folyóiratnak egy évfordulós ünnepsége. Rendszeresen publikáltam ebben az orgánumban, így engem is meghívtak. Itt ismerkedtünk meg. Könyveket is cseréltünk. Nagyon kedves volt tőle, hogy egy lajosmizsei könyvbemutatómra is eljött. Nagyszerű ember, sajnos ritkán találkozunk, pedig volna miről beszélgetnünk.

Min dolgozol mostanában?

Lehet, hogy nektek nincs meg a „Lángoló tavasz” c. könyvem. Többen azt javasolták, hogy ezt a történetet folytatnom kellene. Nos, befejeztem a folytatást. Ha megjelenik, 270 oldal körül lesz. Ha a csillagok állása összejön, akkor karácsonyra könyv lehet belőle.
A barátaim tudják, hogy én 1956-ban Budapesten voltam. Biztattak, hogy írjam meg az akkori élményeimet. Ez nem regény lesz, hanem visszaemlékezés, mozaikok sorozata. Belefogtam. Ha az Isten is megsegít, jövőre, a 60. évfordulóra elkészülhet.

 

balacsi6

Budapest, Vörösmarty tér

Milyen álmaid, álmodozásaid vannak mostanában?

Egy „kéthetes” (77 éves) embernek már nem nagyon lehetnek álmai. Arra kérem az Istent, ha eljön az óra, gyorsan és lehetőleg fájdalommentesen szólítson magához. Az időpontot rábízom, remélem, nem siet nagyon. Addig pedig, amíg erőm és témám lesz, írok. Köszönöm a lehetőséget, hogy válaszolhattam.

Kedves Ernő, nagyon szépen köszönöm a beszélgetést. A szerkesztőségünk nevében kívánok neked erőt, egészséget, töretlen alkotókedvet. Remélem, hogy nemsokára ismét összefutnak útjaink.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások