2021. október 30-án, szombaton 16.00 órakor egy szép rendezvénynek ad otthont a kecskeméti Katona József Könyvtár nagyterme (Piaristák tere 8.). Weninger Endre tanár úr új könyvének bemutatójára kerül sor barátok, ismerősök, könyvet kedvelők társaságában. A könyvet Kozicz János történelem szakos tanár lektorálta. Közreműködnek: Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó és Szabó Sándor klarinétművész. A moderátor szerepét a szerző egyik lánya, Weninger Andrea tölti be.

weninger endre

A kb. másfél órás műsor után a büfében szerény vendéglátás, a szerzővel beszélgetési lehetőség, a tiszteletpéldányok személyes átvétele, illetve bárki számára könyvek vásárlása, dedikálása. A könyv ára: 2.500 Ft. A szerző tavaly kiadott Híres magyar nők című könyve is megvásárolható lesz.

A szerzőről:

Weninger Endre 1947. augusztus 30-án született Mosonszolnokon.

Kerekegyházán járt általános iskolába, majd a kecskeméti Katona József Gimnázium diákja lett. 1965-ben érettségizett. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1971-ben kapta meg diplomáját, mint angol-történelem szakos középiskolai tanár. Előbb a Petőfi Sándor Általános Iskolában kapott angol tanári állást (sárga iskola). Kecskeméten ekkor ez volt az egyetlen olyan általános iskola, ahol angol nyelvet is oktattak.

1983-ban a szerző visszatért eredeti alma materéhez, és a Katona József Gimnázium tanára lett. Eleinte csak angolt tanított, majd a rendszerváltozás után kedvenc tantárgyát, a történelmet is. Nagy kihívás volt számára, amikor a gimnáziumban beindult a két tanítási nyelvű képzés, így a történelmet angol nyelven taníthatta.

2009-ben elérte a nyugdíjkorhatárt, de néhány évig még teljes óraszámban taníthatott. Később ez már nem volt lehetséges, s hogy tudását kamatoztassa, a család tulajdonában lévő Montázsmagazinban jelentetett meg cikkeket kiemelkedő történelmi személyiségekről. Egy ilyen sorozat volt a Híres magyar nők, amely tavaly jelent meg könyv alakban, illetve a most napvilágot látott Magyar miniszterelnökök is. A kötetet Kozicz János lektorálta, köszönet érte.

 

weninger endre

Válogatás a szerző, Weninger Endre gondolataiból:

„Miniszterelnökeink közül 20-at választottam ki. A szelekcióban az vezérelt, hogy vagy nagy és pozitív hatást gyakoroltak hazánk fejlődésére, vagy olyan korszakban voltak kormányfők, amikor országunk válságos, olykor tragikus helyzetbe került.
Vannak közöttük történelmünk kifejezetten negatív szereplői is. Nem akartam írni jelenleg is élő személyekről, így a sorozatot Antal Józseffel lezártam.

Véleményem sok esetben természetesen szubjektív, lehet vele vitatkozni, egyet nem érteni, de a tényekhez mindvégig ragaszkodtam. Remélem, hogy könyvemmel hozzájárulhatok történelmünk jobb megismeréséhez és népszerűsítéséhez.”

Részlet Kozicz János lektor ajánlásából:

„E hiánypótló munka segít eligazodnunk a korai magyar polgári demokratikus parlamentarizmus, majd az azt váltó diktatúrák korszakainak sokszereplős történetében.

A kötet 150 év 20 magyar miniszterelnök életrajzán keresztül gyakorlatilag teljes képet nyújt a politikai elit erkölcsi színvonaláról, szakmai felkészültségéről, döntéseik hosszan ható következményeiről.

Újdonságként hat, hogy politizálásuk bemutatása mellett kitér jellemükre, válságos helyzetekben mutatott morális tartásukra.
Tömören rövid, de tartalmilag teljes életrajzaival egységes képet nyújt. Az így elkészült válogatást hasznosan forgathatja a politikatörténet iránt érdeklődő nagyközönség és az érettségire vagy egyetemi vizsgáira készülő diákság is.” .

Család:

1975-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, Pécsi Erzsébettel, aki iskolai gyakorlatát végezte Kecskeméten, mint a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-angol szakos hallgatója. 1976-ban kötöttek házasságot. Felesége először a Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd a Piarista Általános Iskolában tanított. Házasságukból három gyermekük született: Nóra (1977), András (1978) és Andrea (1988). Mindhárman egyetemi diplomát szereztek: Nóra magyar-angol szakon a Pázmány Péter Tudományegyetemen, András az ELTE jogi karán, Andrea pedig az ELTE kommunikáció szakán.

A könyvet Weninger Endréné szerkesztette, Kozicz János történelem szakos tanár lektorálta, és Antalffy Yvette grafikái és borítóterve teszik figyelemre méltó alkotássá.

Köszönjük a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárnak, hogy otthont ad a rendezvényünknek!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Kapcsolódó cikkünk:

Hangulatos könyvbemutató a Híres magyar nőkről

 

Hozzászólások