1953. május 29-én sikerült először megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everest-et, tibeti nevén a Csomolungmát.

csomolungma1

Helyi idő szerint 11:30-kor érte el a csúcsot az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tendzing Norgaj. Utóbbi néhány évvel később elismerte, hogy Hillary volt az, aki először lépett a csúcsra.

Előtte és utána is számos hegymászó próbálta meg a csúcstámadást, melynek némelykor tragikus végkimenetele lett. Először 1924 júniusában George Mallory és Andrew Irvine kísérelte meg, de szerencsétlenül jártak, sosem tértek haza.

Hillary_and_tenzing

Edmund Hillary már egy 1951-ben indított expedíció tagjaként is járt a Csomolungmánál, ennek a csoportnak az volt a feladata, hogy felmérjen egy új útvonalat a déli oldalon. Tendzing Norgaj, a nepáli serpa pedig egy svájci expedíciót kísért 1952-ben, ám 200 méterre a csúcstól ők is visszafordulásra kényszerültek.

1953-ban John Hunt vezetésével újabb brit expedíció érkezett Nepálba. A két kéttagú hegymászó csoport közül az egyik sikertelenül tért vissza, a másik viszont, amelyet Hillary és Norgaj alkotott, feljutott a Mount Everest tetejére.

csomolungma2

További érdekességek:

  • 2003-ban, az első megmászás 50. évfordulója alkalmából a két sikeres hegymászó fia, Peter Hillary és Jamling Norgaj sikeresen megmászták a csúcsot.
  • Az első nő, aki teljesítette a sokak számára lehetetlennek bizonyuló feladatot, Tabei Dzsunko japán hegymászónő volt, aki 1975. május 16-án jutott fel a Mount Everest csúcsára.
  • A Csomolungma szó jelentése: a „világ anyja”. A serpák istenként imádják a félelmetes hegyóriást. A Himalája hegység neve viszont az ősi indiai szanszkrit nyelvből ered, jelentése: a „hó otthona”. A legmagasabb csúcs angol elnevezése: Mount Everest az angol Sir George Everest nevéből származik, aki 1852-ben fejezte be méréseit és felfedezte, hogy az európaiak számára addig Peak XV (XV-ös csúcs) néven ismert hegy a világ legmagasabb csúcsa. Később ugyan kiderült, hogy a hegycsúcsnak már régóta létezik egy tibeti neve, sőt hogy ez a francia hittérítők térképein már 1733-ban szerepelt. A felfedezés érdeme tehát megoszlik a franciák és az angolok között, a nevek közül pedig azóta is mindkettő használatban van.

Szöveg és képek forrása: Wikipédia