Sok más állathoz hasonlóan az Állatkert törpezebu családja is gyarapodott a közelmúltban. Június 22-én egy életerős borjú látott itt napvilágot. A kicsi hímnek bizonyult, nevet viszont mostanáig még nem kapott. Egyébként kiváló az étvágya, és remekül fejlődik.

A törpezebuk a jól ismert szarvasmarhák közeli rokonai, és hozzájuk hasonlóan szintén háziállatok. Amíg azonban a „normál” marhák őse a már kihalt őstulok eurázsiai alfaja volt, a zebukat az őstulok dél-ázsiai alfajától (Bos primigenius namadicus) eredeztetik, annak háziasítása nyomán alakultak ki.

A zebuk háziasításának központja az Indus folyó völgye volt, amit a 4400 évvel ezelőtt virágzott harappa kultúra idejéből fennmaradt, zebut ábrázoló pecsétnyomók is igazolnak. Napjainkban egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják.

A zebuk sajátossága, hogy a martájékon zsírszövettel teli púpot viselnek. Az újszülötteknél azonban ez – a tevékhez hasonlóan – még igen fejletlen, hiszen a nagy zsírpúp nagyon megnehezítené az ellést. A púp kezdeménye azonban már most látható a borjú marján.

A törpezebu borjún kívül persze sok más kisállat is akad az Állatkertben. Annak érdekében, hogy a vakáció ideje alatt minél többen meglátogathassák a jövevényeket, az Állatkert a nyári időszakra kedvezményes nagyszülő–unoka páros jegyet vezetett be. Ezzel a kedvezményes jeggyel egy fő nyugdíjas és egy fő 14 éven aluli gyermek léphet be az Állatkertbe a hét bármely napján.

Szöveg és fotó: Fővárosi Állat-és Növénykert/Bagosi Zoltán

2013. július 3.

Hozzászólások