A kutyák ősei evolúciójuk során jelentős előnyre tettek szert farkas társaikkal szemben, ugyanis a keményítőt jobban meg tudták emészteni. A svédországi Uppsala egyetemén dolgozó Erik Alekson vezette kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ez a mozzanat döntő lépés volt a háziállattá válás felé vezető úton.                                                     

19 farkas és 71 különböző fajtához tartozó kutya génjeinek vizsgálata alapján azt állapították meg, hogy a két faj génállománya közötti különbségek a magatartást és az anyagcserét szabályozó területen térnek el egymástól. Ez utóbbi szegmensben a keményítő feldolgozása az elsődleges különbség.

A földművelésre való áttéréskor egyébként az ember is hasonló genetikai változásokon ment keresztül. Azt azonban a jelenlegi kutatások sem tisztázták, hogy a kutyák háziasítása mikorra tehető.

                                                   

A keményítő megemésztését elősegítő genetikai változás arra enged következtetni, hogy az első félvad kutyák a földművelés megjelenését követően kezdték követni őseinket, és szegődtek társukul.

Forrás: www.spiegel.de

2013. február 12.

Hozzászólások