Csütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol programok és látnivalók sokaságával várják az érdeklődőket. 

Állatszeretet fesztivál

Október 1-től 6-ig, azaz csütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

pingvinek

Az Állatszeretet Fesztiválon az állatkert számos partnere is részt vesz. A főbejáratnál például a legjelentősebb hazai állatvédő szervezetek mutatkoznak be, a pálmaház mellett, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál pedig a téli madárvédelem teendőit, illetve az év madarának számító búbos bankát ismerhetik meg az érdeklődők.

Külön sátra lesz a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Országos Szövetségének, a Duna–Ipoly Nemzeti Park állomáshelyén pedig az is kiderül, hogy mitől világít a szentjánosbogár. Az Ökocsiga játszóház jóvoltából kézműves foglalkozás is lesz, az állatkert egyik „madarásza” pedig teleszkópos madármegfigyelésre invitálja a nagyközönséget. Meg lehet ismerkedni az állatkertben zajló madármentő tevékenységgel is, a Varázshegyben pedig a Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi kampányához kapcsolódva az Antarktisz élővilágát és a fennmaradását fenyegető veszélyeket mutatják be.

bokor az allatkertben

Pénteken, szombaton és vasárnap a Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum közös bemutatón tárja fel a hatlábúak világának titkait, a barlangteremben pedig bonsai kiállítás várja az aprócska fák és a japán kertművészet barátait.

fokak

A fenti programok mellett október 3-án, szombaton pedagógus nyílt nap is lesz, amelyen az állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket mutatják be a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak. Vasárnap, azaz október 4-én, a tulajdonképpeni állatok világnapján pedig az Állatkerti Alapítvány hagyományos rendezvényére, az állatkerti nevelőszülők napjára kerül sor. Ez utóbbi rendezvény délelőtt 11-kor kezdődik.

Forrás:   Fővárosi Állat- és Növénykert 

Hozzászólások