Ebben a korban azonban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges megfelelő enzimeket.

Hazánkban a kisbabák hozzátáplálását elsősorban krumplipürével kezdik, mivel ez a zöldségféle szinte sohasem vált ki allergiás reakciót. A krumpli elnevezés alatt azonban számtalan különböző burgonyafélét is érthetünk: a kisbabáknak az édesburgonya néven is ismert batáta és a csicsóka adható.

                                               

A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség. Erősíti az immunrendszert, magas szénhidrát, fehérje, A vitamin, B-6 és C-vitamin tartalma miatt rendszeres fogyasztása nagyon ajánlatos. Ha ehhez már hozzászokott a kicsi, akkor szépen sorjában hozzá lehet keverni a püréhez az újonnan bevezetni kívánt zöldségeket, majd lassanként a csirkehúst is. Ha kezdetben összekeverjük a pürét az anyatejjel vagy tápszerrel, akkor még könnyebb lesz az átállás, hiszen ismerős ízek keverednek az édeskés és a babák számára izgalmas, narancssárga színű batátával.

A csicsókával is ugyanez a helyzet, hiszen íze édeskés, fő hatóanyaga pedig az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Nem mindig könnyű egy helyen beszerezni a burgonyaféléket. A Nekedterem Kft. szolgáltatása ebben segít. „A Nekedterem összegyűjti a magyar kistermelők burgonyáinak legjavát és házhoz szállítja azt az anyukák számára. Van nálunk csicsóka, batáta, burgonya, perui lila burgonya, az aktuálisan neve miatt is nagyon kedvelt hópehely burgonya és sárga saláta burgonya is. Szeretnénk megkönnyíteni a babák és mamák mindennapjait, könnyíteni a hozzátáplálás nehézségeit azzal, hogy összegyűjtjük a legjobb hazai termelők áruit és a kapuig visszük őket” – mondta Molnár Eszter, a Nekedterem ügyvezető igazgatója.

                                                                 

A cég mindig a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket gyűjti egy csokorba és szállítja házhoz heti dobozok formájában. Kismamáknak, kispapáknak, elfoglalt háziasszonyoknak és az unokájukra vigyázó nagyszülőknek egyaránt ajánlott, hiszen így nem a babával töltött időből veszi el a vásárlás az értékes perceket.

Íme egy kitűnő burgonyás recept a kisbabák számára:

Pépesített almafőzelék burgonyával (4-6 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 db közepes batáta
2 db szép piros alma.

Elkészítés:

A batátát felkockázzuk és puhára pároljuk. Fontos, hogy ne főzzük együtt a krumplit az almával, mert nem fog megpuhulni. A kis kockákra vágott és kimagozott almákat külön edényben feltesszük főni.
A végén az almát és a burgonyát átpasszírozzuk és felengedjük az alma főzőlevével.

                                                           

Csirkehús püré batátával (6-7 hónapos kortól)

Hozzávalók:

2 db csirkecomb
2 db batáta

Elkészítés:

A csirkecombot kicsontozzuk, a bőrét lehúzzuk, kis kockára vágjuk, majd feltesszük főni. A burgonyát is felkockázzuk és ezt is feltesszük főni egy másik lábosban. Amikor a csirke már jól megfőtt, egy darálón ledaráljuk, és a villával összetört burgonyával együtt adjuk a babának.

A Nekedterem Kft. honlapja

Forrás: Arteregó Kft.

2013. február 18.

Hozzászólások