A testbeszéd – Tudományos munkák foglalkoznak azzal, hogy az emlősök miként jelölik meg, és védelmezik saját területüket, de csak mostanában fedezték fel, hogy az embernek is megvan a saját területe. Ha az emberek e tényt felismerik és megértik, nemcsak a maguk és a rajtuk kívül állók viselkedésébe nyerhetnek bepillantást, hanem kiszámíthatják mások személyes reakcióit is.

a testbeszed

Területnek tekintendő az olyan térség vagy hely, amelyet az egyén sajátjának tart, mintha testének meghosszabbodása lenne. Mindenkinek megvan a maga személyes területe, amely magába foglalja a vagyontárgyait körülvevő térséget. Ilyen a kerítéssel elhatárolt otthona, autójának a belseje, hálószobája vagy a saját széke, ágya és egy meghatározott légtér a teste körül.

Az emberek a testbeszéd segítségével lépnek kapcsolatba egymással, és ennek segítségével alakul ki a bizalom is.

Intim zóna (15—45 cm között)

Az összes zónatávolság közül vitathatatlanul ez a legfontosabb. Az ember, mintha csak saját tulajdona lenne, ügy őrzi e zónát. Csupán a hozzá érzelmileg közelállóknak szabad behatolniuk ide. Közéjük tartoznak a szülők, a házastárs, a gyerekek és a közeli barátok, rokonok. Létezik egy belső zóna is, amely legfeljebb 15 cm-nyire terjed a testtől, és csupán fizikai érintkezés során érhető el. Ez a „szoros intim” zóna.

2. Személyes zóna (46 cm—1,22 m között)

Ekkora távolságban állunk másoktól koktélpartikon, hivatalos és társas összejöveteleken, baráti találkozókon.

3. Társadalmi zóna (1,22-3,6 m között)

Ilyen távolságban helyezkedünk idegenektől, a nálunk dolgozó vízvezeték-szerelőtől vagy asztalostól, postástól, környékbeli boltostól, munkába állt új alkalmazottunktól, és mindazoktól, akiket nem ismerünk eléggé.

4. Nyilvános zóna (3.6 m felett)

Akkor érvényes, ha nagy létszámú csoporthoz intézzük mondandónkat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az intim zónába kétféle módon hatolnak be: szeretetből, szerelemből és támadó szándékkal. Általános szabály: tartsunk távolságot! Minél meghittebb lesz a viszony, annál magától érthetőbb lesz a távolságok/zónák csökkentése. Falak, kapuk, ajtók, táblák adják tudtunkra a zónák határait.

Oly mértékben fogadnak be vagy utasítanak el bennünket az emberek, amennyire tiszteletben tartjuk személyes területüket. Ez az oka annak, hogy a gondatlan fickót, aki minden ismerősét hátba vágja, átkarolja, megragadja, tulajdonképpen senki sem szereti. Minthogy a másokkal szemben tartott térbeli távolságot számos tényező befolyásolhatja, érdemes minden fontos körülményt figyelembe venni.

a testbeszed

Tenyérgesztusok

A történelem folyamán a nyitott tenyérhez az igazság, a becsületesség, a hűség és az engedelmesség társult. Sok-sok esküt tettek az emberek tenyerüket szívükre téve, és a tenyerüket tartják a magasba, ha tanúvallomást tesznek a bíróságon. Bal kezükben fogják a bibliát, jobb tenyerüket meg feltartják, hogy a bírósági tagok is láthassák. A nyitott, felfelé mutató tenyér teljesen öntudatlan gesztus, az az érzésünk támad, hogy az illető igazat mond. Amikor a gyerek eltitkol valamit, háta mögé dugja a tenyerét.
A kézfogás az ősember korából maradt ránk. Jelentése akkor az volt, hogy „nincs nálam fegyver”… Ennek modern formája a tenyerek összefonódása, megrázása találkozáskor, búcsúzáskor.

Háromféle kézfogást figyeltek meg a viselkedéskutatók:

1. Uralkodó magatartás: a tenyér lefelé fordul, domináns. Gyakran közelít az intim zónába.
2. Behódolás: eleve felfelé fordított tenyerét nyújtja a kézfogáskor.
3. Egyenlőség: mindkét fél függőleges tartással nyújt kezet, senki sem lép a másik intim zónájába.

Másféle kézgesztusok:

1. tenyér-összedörzsölés: valami jó dolog bekövetkezésére vár (pl.:pincér borravalóra)
2. összekulcsolt kéz: bizakodó gesztus
3. „toronysisak”, azaz ujjbegyek megtámasztása, magabiztosság jele
4. Saját kéz-, csukló-karmarkolás: önbizalom jele.

Egyéb mozdulatok:

Szemdörzsölés: „nem látni meg a rosszat”…
Fülvakarás: „eleget hallottam, én akarok beszélni…”
A kéz mint fejtámasz: unalom.
Állsimogatás: még nem határozta el magát, de rövidesen javasolni fog valamit….
Gallér mögé nyúlás, tarkósimogatás: füllenteni készül…

Ugye mennyi „leolvasandó” jel van körülöttünk? Mennyi ember magatartásának kulcsa rejlik a gesztusok mögött? Ezzel a témával a viselkedés pszichológia foglalkozik. A vezetőképzők, manager-kurzusok állandó témája a testbeszéd. Aki jól elsajátítja a gesztusnyelvet, előnyre tesz szert.
Figyeljék Önök is!

Következik nemsokára a 3. rész….

Érdekes olvasnivaló:

Allan Pease: Testbeszéd – Gondolatolvasás gesztusokból

 

A testbeszéd című cikk 1. része ITT olvasható

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Hozzászólások