„ A profi az, aki akkor is meg tudja csinálni, amit kell, ha nincs hozzá kedve. Az amatőr az, aki akkor sem tudja megcsinálni, amit kell, amikor kedve van hozzá.” (James Evershed Agate)

Az életünk gyorsan múlik. Ha megnézzük a fényképalbumokat, olykor el sem hisszük, amikor régi önmagunkat látjuk. Nézegetve a képeket sok minden eszünkbe juthat, nem csak a személyes életünkből, hanem a minket ért benyomásokról, emberekről, akik valamiért meghatározói voltak ízlésünknek, érdeklődési körünknek.

 

APP2001080882946

 

Jean- Paul Belmondo is ilyen személyiség: betoppant a hétköznapjainkba, nevettünk vagy éppen gondolkodásra késztetett bennünket igényes, pazar filmjeivel. Jean-Paul Belmondo (Neully-sur-Seine, 1933. április 9.- francia filmszínész, közismert neve: Bébel) 82éves.

 

belmondo3

 

2011-ben, amikor feleségével, az egykori modell Barbara Gandolfival a francia Riviérára érkezett, életműdíjjal jutalmazták eddigi munkásságáért. Ha ránézünk a redős, megöregedett arcra, eszünkbe jut, hogy kaszkadőr nélkül dolgozott. Az élet őt sem kímélte meg csatáktól, fájdalmaktól, betegségtől. Mégsem ezt „látjuk”, hanem eszünkbe jut a zseniális színész sok-sok alkotása.

 

belmondo4

 

Egyik kedvencem a Profi című filmje, – kultuszfilm lett – félévente előveszem a DVD-tárból, újra megnézem, peregnek a képsorok, minden jelenetet, mondatot ismerek, de mégsem lehet megunni.

A Montreali bankrablás” bohóca” ma is ugyanúgy megcsillantja báját, mint egykor. Ő az, aki újra tudja kezdeni az életet. (A film forgatása közben megsérült, ezután voltak dublőrei.) A „Belmondo” magyarul „Szép világot” jelent, és a név kötelez: vitalitása, életszeretete a magánéleti tragédiák ellenére máig töretlen, akárcsak népszerűsége.

 

belmondo5

 

Belmondo édesapja, Paul Belmondo szobrász volt, édesanyja, Madeleine Reinaud-Richard festő. Apai ágról a család olasz származású. Főleg az apának köszönhetően Jean-Paul és bátyja, Alain nagy érdeklődést mutattak a művészetek iránt, miközben úgy tanultak illemet és fegyelmet, hogy megőrizték vidámságukat és gyermeki önállóságukat is. A család évekig vidéken élt. A mindössze hatéves Jean-Paul eleinte bohóc szeretett volna lenni. Noha éles eszű gyerek volt, nem szeretett tanulni, sokkal inkább verekedni. A sportok közül különösen a labdarúgás és az ökölvívás érdekelte. Egy sportklub tagjaként aktívan foglalkozni kezdett az ökölvívással. A legenda ellenére orrát nem egy mérkőzésen, hanem egy iskolai bunyó során törték be. 17 évesen a Comédie-Francaise egyik előadásán látta a púpost. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy elhatározta, színész lesz.

 

belmondo7

 

Pályafutása alatt több mint 80 filmben szerepelt. Olyan nagy sikerű filmek fűződnek a nevéhez, mint a Kifulladásig, Borsalino, Félelem a város felett vagy a Bolond Pierro. Szakmai körökben nevezetes arról is, hogy sosem használt dublőrt vagy kaszkadőrt – minden feladatot maga szeretett elvégezni. Eddigi utolsó filmjét 2008-ban forgatta az Egy ember és a kutyája címmel. Az elmúlt években agyvérzését követően visszavonultan élt, de 2011-ben a Cannes-i filmfesztiválon életmű-díjjal jutalmazta a szakma.

Noha Belmondónak számos nőügye volt, magánélete mentes volt az olyan zajos botrányoktól, melyek barátja, Delon szerelmi életét kísérték. Jean-Paul húszévesen, 1953. december 4-én házasodott. Feleségétől (Elodie Constantin) három gyermeke született: a tragikus sorsú Patricia, Florence és az autóversenyzővé lett Paul. A házaspár 1965-ben elvált. Belmondo ekkor került össze a csodaszép Ursula Andress-szel, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. Őt 1971-ben az olasz Laura Antonellivel váltotta fel, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnernője.

 

belmondo6

 

A ma már klasszikus gengsztertörténetben, a Borsalinoban (1970) Alain Delon partnereként szerepelt. A film minden idők egyik legnagyobb francia kasszasikerének bizonyult, ám a két sztárt hosszú időre eltávolította egymástól. Belmondo kifogásolta, hogy előzetes megállapodásukkal ellentétben Delon neve kétszer is szerepel a plakátokon (mint producer és színész). A pereskedés végül Belmondo győzelmével ért véget, de nem tett jót a két színész barátságának.

 

belmondo8

 

Hogy Jean-Paulnak mekkora szerepe volt a sikerben, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nélküle készült folytatás már nem keltett különösebb figyelmet. Barátságuk azután nyerte vissza erejét, amikor Delon nyilvánosan gratulált Belmondónak, amikor a becsületrend tagja lett.

Boldog születésnapot, veled valóban „szép a világ”.

 

A Profi című film ITT megtekinthető:

 

Lakatos Ilona

 

Hozzászólások