Családi kirándulást terveztetek, de reggelre eleredt az eső. Pedig már a szendvicseket is elkészítetted előző este, szomjasan várakoznak a kulacsok is. A gyerekek meg reggeli után körbe-körbe rohangálnak a lakásban üres hátizsákkal a vállukon. Lehet, hogy kicsit később már napos idő lesz, és egy rövidebb kiruccanás még belefér a napba. Na de addig…?

 

 

Addig faljátok fel tízóraira a becsomagolt szendvicsek és gyümölcsök egy részét (reménykedjetek, hogy a többit a szabadban tudjátok majd elfogyasztani), kortyolgassatok meleg teát, és játsszatok egy (vagy két) „Erdőjáró” játékot a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából!

Ez a gyerekeknek szóló, de felnőttek számára sem haszontalan, sok érdekességet és gyakorlati tudnivalót felvonultató természetismereti játék tulajdonképpen egy virtuális, a Pilis természeti és kulturális kincsein alapuló kirándulás. Az informatív, képekkel illusztrált szöveges részek nem hosszúak, egyedül (is) olvasó gyerekekkel, de akár ovisokkal is bátran próbálkozzunk vele (ez utóbbi esetben fel kell olvasni nekik a szöveget)!

A virtuális sétához és a szövegekhez kapcsolódó feladatok (pl. nyomok, állatok, madárhangok felismerése) megoldásában iskolások, óvodások egyaránt találnak szintjüknek megfelelőt. Az „akadályok” leküzdésekor „kukacokat” kapunk, amelyekkel a kép sarkában lévő, tojásból kikelő, folyton éhes kismadarat etethetjük. A fióka az ügyes válaszoknak köszönhetően fejlődik szép, nagy madárrá a játék végére. Az enni kérő madár rikoltozása és a játék kedves képi kialakítása miatt olykor még másfél éves kislányom is az ölembe kéredzkedik, amikor a tesókkal játszunk.

 

A virtuális cél: a visegrádi vár


Megtudhatjuk, mit pakoljunk a hátizsákba és hogyan viselkedjünk az erdőben. Aztán akadályozzunk meg egy erdőtüzet, és ugorjuk át a védett békákat, de ne lépjünk rájuk! Az állatok nyomát, a madarak hangját és a turistajelzéseket megismerve eljuthatunk a visegrádi Fellegvárba, ahol egy izgalmas memóriajáték vár.

Ki találja meg előbb a rejtőzködő tőkés récét? Szedjünk gombát is ebédre! Apukák, anyukák, nagyszülők: melyik fából készül cipőszeg és rajzeszköz?

Rajta, rajta! Kattints ide: www.erdojarojatek.hu. ½-1 órás, változatos feladatokat kínáló erdei „akadálypálya”! 

Délutánra aztán csak kisüt a nap!

Viczenik Anna

2014. május 15.

Hozzászólások