Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicaljének országos bemutatójára május 16-án, este 7 órai kezdettel kerül sor a Kolozsvári Magyar Színház nagyszínpadán, a következő előadások május 21-én, szerdán, valamint május 30-án, pénteken szintén este 7 órától lesznek láthatóak. A szövegben szereplő fényképek a próbákon készültek.A Sweeney Todd-ot először 1979-ben mutatták be a Broadway-en, Harold Prince rendezésében. A darab a bemutató évében elnyerte a legjobb musicalnek járó, színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat. Tim Burton 2007-ben készítette el a musical filmadaptációját, Johnny Depp főszereplésével.

A darab története szerint Benjamin Barker borbély a száműzetésből megszökve hazatér Londonba, ahol azzal kell szembesülnie, hogy felesége halott, lánya pedig halálos ellensége, Turpin bíró gyámsága alatt áll. Sweeney Todd álnév alatt egykori szállásadójával, Mrs. Lovett-tel szövetkezve bosszút esküszik, azonban a kegyetlen gyilkosságokért nagy árat kell fizetnie.

A Fleet Street démoni borbélyának világhírű történetét Kolozsváron színpadra állító Dragoş Galgoţiu harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal. 2008-ban Thomas Bernhard Vadásztársaság című darabját, 1998-ban pedig Shakespeare A vihar című drámáját vitte színre. Karmesterként és zenei vezetőként Incze G. Katalin, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és televízió karának a docense jegyzi a produkciót.


A bemutatót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Dragos Galgotiu elmondta, hogy a Sweeney Todd nem a szórakoztató művek közé tartozik, zenei dimenziói miatt afféle kortárs operának is tekinthető. Megjegyezte, korábban azt is tervezte, hogy Bukarestben operaénekesekkel mutatja be, de végül arra a következtetésre jutott, hogy olyan társulat kell a produkcióhoz, amely nemcsak énekelni tud, hanem kiemelkedő színészi teljesítményre is képes.

A rendező hangsúlyozta: a kolozsvári magyar színházban olyan színvonalas munka folyik, a társulatban olyan színházi szellem uralkodik, amely biztonságérzetet adott neki. Hozzátette, hogy kevés kulturális intézmény képes egy olyan produkcióval kiállni, amelyben harminc ember van a színpadon, a zenekarban pedig több mint húszan muzsikálnak. Megemlítette, hogy a produkció szerzői jogairól kötött szerződés szabad kezet adott a rendezés tekintetében, viszont leszögezte, hogy a musical zenei részei megváltoztathatatlanok.Incze G. Katalin elmondta, hogy szeptember óta gyakorolják a produkció zenei anyagát, amely nagy kihívást jelent az előadóknak. A zenei vezető hozzátette, a kórusba a Kolozsváron tanuló színészhallgatók egy évfolyamát is bevonta. Incze G. Katalin az Eörsi István által készített fordítást is méltatta. Úgy vélte, az operairodalomban sincsen hasonlóan jó fordítás, amelyben a magyar szöveg zeneisége is hű az eredetihez.

A kolozsvári előadás díszleteit Both András, jelmezeit Doina Levintza tervezte. A musical főbb szerepeiben Viola Gábor, Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga, Biró József és Váta Loránd lépnek fel. A produkció 15 éven felüli nézőknek ajánlott, az előadás román és angol felirattal tekinthető meg.

Forrás: MTI/Kolozsvári Magyar Színház sajtóközleménye

Fotók: Biró István

2014. május 15.

Hozzászólások