Ezerarcú Föld: rejtőzködő világunk egy utazó szemével – Balogh Boglárka világjáró újságíró, fotográfus, a National Geographic Magyarország bloggere nyolc éve járja a világ országait szociográfiai és állatvédelmi témákon dolgozva. Írásai a National Geographic Magyarország mellett az ELLE magazinban és a Nők Lapjában jelennek meg rendszeresen.

Balogh Boglárka

Nem mindennapi történetei a több kontinenst érintő kalandos útjairól szólnak: a helyi törzsekről, állat- és embermentőkről, orvvadászokról, gorillákról, varázslókról… Az utazások képanyagából az elmúlt években többször nyílt kiállítása: a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Természettudományi Múzeumban is.

Magáról az utazásról ezt vallja:

„Sokan gondolják úgy, hogy a legtöbb utazó keres valamit a világban: menekül egy vélt vagy valós kudarc elől, valaminek a hiányát, egyfajta tátongó űrt szeretne a folytonos vándorlással betölteni, vagy elindulva önmagát megtalálni.

Egy-egy új élmény kétségkívül rengeteget változtat rajtunk, de engem minden indulásra a kíváncsiság hajtott, a világ és a benne élők iránt érzett tisztelet, a vágy, hogy magam tapasztaljam meg a nálam sokkal szerencsésebb vagy szerencsétlenebb emberek sorsát, hogy a saját szememmel lássam, földünk más területein hogyan zajlanak az unalmasnak nevezett mindennapok.

Népek és kultúrák

Ezek a találkozások tanítottak meg arra, hogy az élet fontos dolgai nem azok, amiket általában annak tartunk: a pénz, a haladás, a siker. Inkább azok az érzések és történetek számítanak, melyek utunk során a látásmódunkat színezik, így ezen keresztül a világot is, melyben élünk.”

Hegtetovált karamojong lányok

Most megjelent, szépirodalmi stílusban megírt kötetével, az Ezerarcú Földdel a 8 év legizgalmasabb 21 történetét és fotóit tarthatja kezében az olvasó, amelyek bolygónk ismeretlen szegleteibe kalauzolnak el bennünket. Bepillantást nyerhetünk az afrikai törzsek mindennapjaiba, a rituális gyilkosságok elől menekülő albínók rejtett világába, egy belga csokoládémester titkaiba éppúgy, mint az illegális vadállat-kereskedelembe, a puskári tevefesztivál színes forgatagába vagy egy magyar orvoscsapat életmentő akcióiba is.

Egy afrikai törzs tagja

De aki csak szerelmi tanácsra vágyik, az is talál magának az útirajzok között szemezgetni valót. Baszkföldön járva megismerhetjük a gasztronómia mellett Martha és Sebastian 62 éve tartó összetartozásának történetét:

„ Tudja, kedvesem, a mi szerelmünk titka Sebastiannal az, hogy mielőtt hozzámentem, tényleg eldöntöttem, bármi történjék is, mindvégig kitartok mellette. Nem csak jobb híján, nem azért, mintha nem lett volna választásom rajta kívül. Nem hozzá akartam hűséges lenni, hanem magamhoz, az álmaimhoz, a világhoz, amiben hittem.

Martha és Sebastian

Azért tartottam ki, mert ez volt a döntésem, amikor felébredtem mellette nap mint nap, amikor szerelmesek voltunk, vagy hazudtunk egymásnak, vagy keserűséget okoztunk a másiknak. És akármi történt, újra és újra őt választottam, ő pedig engem, mert a hűséget, mint a járást, vagy az őszinteséget meg lehet tanulni, de aztán folyamatosan ismételni kell.

Ez a szerelem. Amikor kitartunk egy örökösen változó ember mellett, egy örökösen változó kapcsolatban, és egy örökösen változó világban addig, amíg hazugság nélkül azt tudjuk mondani a másiknak: szeretlek.”

A puskári tevevásár

Valóban színes kaleidoszkóp ez a könyv, mely kultúrák és népek, vallások és emberek sokszínűségét mutatja meg az olvasónak. De megmutat mást is: mégpedig azt, hogy milyen gyönyörködtető is ez a sokszínűség, milyen nagyszerű, hogy EZERARCÚ A FÖLD!

 

 

 

Hozzászólások