Idén 25. alkalommal is zsongó szabadtéri színházzá alakul Magyarpolány.  A falu lakosai bámulatraméltó közösségi összefogással, csodás kosztümökben, zenekari és kóruskísérettel adják elő a bibliai történetet a teremtéstől.

Magyarpolányi Passiójáték 2016

Az ünnep alkalmából május 20-án egész napos programmal, bábszínházzal, pünkösdi bohóccal, népi játszótérrel, az Apacuka és a Holdviola zenekar koncertjeivel várják a látogatókat.

Magyarpolányi Passiójáték 2016

A napjainkra turisztikai látványossággá érett eseménysorozat pünkösdhétvégén indul és mindösszesen hat előadásból áll. A jubileum apropóján május 20-án, pünkösdvasárnap egy komplett fesztivált varázsolnak a szervezők a Kálváriadombra és a barokk plébánia kertjébe. Kézműves játszóház, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, pünkösdi bohóc, népi játszótér és koncertek biztosítják majd, hogy a nap minden perce élménydúsan teljen.

Magyarpolányi Passiójáték 2016

Az Europassió szövetségbe is felvett rendezvény különlegessége, hogy szereplői – a Jézust megformáló színészt leszámítva – a falu családjai. A szereplők – kicsi, nagy, idős és fiatal – profikat meghazudtoló felkészültséggel adják elő a bibliai történetet ördögökkel és busó maszkos szereplőkkel együtt. Magyarpolány lakosai levetik civil életüket és Húros Annamáriának – a színházi világ elismert tervezőjének – 18. századot idéző jelmezeibe bújnak.

Magyarpolányi Passiójáték 2016

Május 20-án 16 órától hazánk egyik legnépszerűbb gyerekzenekara, az Apacuka áll színpadra, majd közvetlen a Passió előadás előtt 19 órától a Holdviola ad egy felejthetetlen koncertet táncosokkal és látványos színpadi showműsorral. Az egész napos ünnepi programok a Kálváriadomb mellett, a falu legrégebbi épületének kertjében lesznek megtartva. Mindemellett Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló Falumúzeuma, helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket.

Magyarpolányi Passiójáték 2016

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen a ’90-es évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

 

Magyarpolányi Passió jubileumi előadások időpontjai.

2018. május 17. Templom napi főpróba, helyi lakosok részére
2018. május 18-19-20. (esőnap május 21.) előadás: 21:00 óra
2018. május 25-26-27 (esőnap május 28.) előadás: 21:00 óra

A nézők minden Passió előadás előtt 20:30-kor kezdhetik meg elfoglalni az ülőhelyeiket a nézőtéren.

2018. május 20., pünkösdvasárnapi programok

11:00- Rudi Bohóc
15:00-15:30 – Pünkösdi bohóc, nemzetiségi ének tánc
16:00-17:00 Apacuka Zenekar
17:00-18:30 Fabók Mancsi Bábszínháza
19:00-20:00 Holdviola koncert
21:00- Passió előadás

Egész napos programok 10:00 órától:

Kézműves játszóház
Gólyalábasok, tűzzsonglőrök
A rendezvény helyszínén található falumúzeum megtekintése
Múzeumlátogatás helyi képzőművészek kiállításaival.
(A Falumúzeum minden Passió előadás napon megtekinthető 18 órától)

Helyszín: Magyarpolány, Kálváriadomb és mellette a barokk plébánia kertje

A 2018-as előadás Magyarpolány Község Önkormányzata és az Egyházközség támogatásával, a Magyarpolányért, Nemzeti Örökségünkért Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre.
www.magyarpolany.hu; facebook; emailcím

Forrás: NAP Média

 

Hozzászólások