Összefogás címmel jótékonysági koncertet szerveznek a hagyományőrző mesterek, a mezőségi muzsikusok javára a Hagyományok Házában, december 5-én. Az est fővédnöke: Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége

maneszesmarton

Összefogás hagyományőrző mestereinkért címmel 2013 decemberében jótékonysági koncertsorozat indult a Hagyományok Házában idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére. A neves népdalénekesek, népzenészek, világzenei előadók összefogásával megrendezett gálaesten befolyt összegből elsőként a cukorbeteg Jámbor István prímás, és a Parkinson kórban szenvedő Mezei Ferenc Csángáló gyógykezelését tették lehetővé, majd 2014-ben Pál István, tereskei mesemondó, dudás javára rendezték meg a gálakoncertet.

Sajnos továbbra is egyre több idős mester szorul támogatásra, ezért idén december 5-én, harmadik alkalommal is megrendezik az Összefogás jótékonysági koncertet. Ezúttal az erdélyi Mezőség idős és beteg zenészeit szeretnék támogatni.

A mezőségi muzsikusokkal az 1960-as évektől számtalan folklórgyűjtés készült, melyek méltán váltak a népzenészek legnagyobb becsben tartott felvételeivé. A magyarszováti Maneszes Márton énekes-prímást – aki saját falujának megbecsült református kántora is volt egyben – Kallós Zoltánnak köszönhetően ismerte meg a népzenei mozgalom, jellegzetes énekhangja és hegedűjátéka, barátságos és nyitott személyisége sokak példaképévé tette. Az 1939-ben született muzsikus 2004-ben kapta meg a Népművészet Mestere állami kitüntetést. Idén szeptemberben bekövetkezett halála pótolhatatlan veszteség. A koncerttel részben rá emlékeznek.

Bár a Palatkáról Szovátra átköltözött hegedűs, Radák János még él, betegsége miatt már évek óta nem játszik. A magyarpalatkai Moldován István az itthon és Nyugat-Európában is többször fellépő Magyarpalatkai Banda állandó kontrása volt egészen addig, míg baleset nem érte. Azóta nem tud muzsikálni, és minimális nyugdíjából éli nélkülözésekkel teli mindennapjait.

Az idei Összefogás koncert bevételét mestereinknek, az egykor ünnepelt zenészeknek a megsegítésére szánják.

Hagyományok Háza, 2015. december 5., 19 óra

További információk

Hozzászólások